El 70% dels concursos elaborats per Lovic s’adjudiquen a FCC (adjuntem dossier adjudicacions)
El govern no ha facilitat a l’oposició el contracte amb Lovic

El regidor de Guanyar Alcoi Cristian Santiago i el portaveu de Compromís David Abad han oferit aquest matí una roda de premsa conjunta per expressar els dubtes que sorgeixen a partir de comprovar els processos d’adjudicació dels contractes de gestió de neteja i tractament de residus per part de Lovic, companyia que ha estat contractada per l’Ajuntament per redactar els plecs de condicions del concurs d’aquests serveis.
Abad ha comentat que, després que el govern comunicara quina seria l’empresa encarregada de la redacció, una simple comprovació a la seua pàgina web ha oferit uns resultats un tant dubtosos: “Hem comprovat les ciutats de més de 25.000 habitants on ha treballat Lovic, i hem buscat quines empreses tenen la concessió dels seus treballs. I ahí ha vingut la nostra sorpresa, perquè a 9 de 13 d’aquestes ciutats l’adjudicació ha anat a parar a l’empresa Fomento de Construcciones y Contratas. Això és un 70% de les adjudicacions, i creiem que és una dada que ens ha de fer plantar les antenes, i estar atents a que el plec de condicions no estiga fet a mida”. El portaveu de Compromís ha explicat que dimarts 2 de febrer està prevista una reunió dels responsables de l’empresa amb els diferents grups municipals, en què es podran plantejar i esclarir diversos dubtes al voltant d’aquest tema, “com per exemple saber quin treball exactament se li ha encarregat, ja que el govern no ens ha facilitat còpia del contracte. No ens sembla malament optar per una empresa externa a l’Ajuntament, però se’ns ha donat molt poca informació sobre el procés”.
El regidor de Guanyar Alcoi Cristian Santiago, per la seua banda, ha subratllat que “el nostre objectiu principal és un Alcoi net, però també volem un procés net. El regidor d’aquesta àrea es va posar en contacte amb nosaltres per explicar-nos que s’havia decidit encarregar la redacció a una empresa precisament per evitar sospites. I precisament hem constatat que un percentatge molt alt de les adjudicacions treballades per Lovic va a parar a FCC; no cal recordar que és l’empresa que s’encarrega del servei a Alcoi, i que la nostra ciutat no està tan neta com ens agradaria”.Santiago ha explicat que ara que s’inicia el procés amb la reunió de dimarts, l’objectiu de Guanyar Alcoi, a banda de dissipar els dubtes sorgits, serà fer les aportacions per aconseguir el millor servei per a la ciutat: “A la reunió plantejarem algunes qüestions a l’empresa com per exemple que elabore un informe sobre la possibilitat de remunicipalitzar el servei. També plantejarem la divisió dels serveis, per què puguen adjudicar-se per separat la recollida i la neteja viària, de forma que la neteja s’adjudique pel menor termini possible, ja que considerem que el termini idoni seria per dos anys. I alhora també plantejarem la inclusió al contracte de clàusules socials, mediambientals, i també anticorrupció, perquè algunes d’aquestes empreses actuen amb un paper actiu en diferents trames de corrupció política”.
En quant als terminis d’adjudicació, Abad ha recordat que, malgrat que es dóna per suposat que, com la inversió en camions és molt alta, el contracte ha de ser de 10 o 15 anys: “Això no és cert. Hi ha informes de la Junta Consultiva de Contractes de Madrid o de la Sindicatura de Comptes que marquen molt clarament que és un contracte de serveis, i que deuria ser de 4 anys. I això permet que el contracte siga més net, i també que l’empresa estiga més obligada a complir amb els seus serveis perquè, en cas de no complir, l’Ajuntament pot no renovar la pròrroga”.
Ambdós regidors han recordat els antecedents d’aquest tema destacant que el contracte de recollida de brossa i neteja viària porta caducat des del mes de juliol de 2012, i que cada mes l’alcalde aprova l’alçament dels ‘reparos’ d’Intervenció per abonar a la pròpia empresa FCC el compliment del servei. Només començar la present legislatura, el regidor responsable va reunir als grups de l’oposició per tractar els terminis d’aprovació del nou plec, i en principi es va prendre com a base el propi plec que es va elaborar la passada legislatura a partir d’un procés de participació inclusiu al si de la Mesa de Residus del Consell Local de Medi Ambient, en el qual van participar també els partits polítics. No obstant, el govern va decidir prescindir d’aquest treball i encarregar a una empresa externa la redacció d’un nou plec de condicions.

Podeu descarregar Dossier adjudicacions: 2016a Notes de Premsa 01-29 dossier_adjudicacions_lovic

David Abad, Portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi
Declaració en àudio-mp3: punxeu ací.