Si hom passeja pels arbres del Camí vorà que tenen les fulles esqueletitzades, és a dir, en queda d’elles només «l’esquelet» perquè un escarabat denominat Xantogaleruca luteola (la galeruca de l’om) se les ha menjades. Aquest fet debilita l’arbre però no el mata. La regidora explica: «El problema no es troba tant en els arbres que prompte perdran la fulla per la tardor, sinó en els escarabats que passen l’hivern dins les cases amb les molèsties que això pot ocasionar als seus habitants i als comerços».

L’assumpte en realitat no té conseqüències més allà dels inconvenients esmentats perquè la galeruca es presenta en cicles epidèmics i ara n’hi ha un pic però no transmet grafiosi i no tindrà conseqüències per als oms més enllà; i tampoc per als ciutadans té majors problemes sanitaris. La regidora conclou: És cert que la incomoditat que pot suposar trobar escarabatets en els habitatges no és menor i per això cal proposar alguna solució.

Per tal de mantindre una coherència amb la proposta d’una jardineria responsable, continua Climent, tal com vam proposar Compromís i Guanyar en el darrer plenari a instàncies del grup ecologista La Carrasca, des de Compromís suggerim usar endoterapia amb abamectina (el mateix que fan a les palmeres, injectar un insecticida sistèmic reconegut en agricultura integrada que mata aquests insectes defoliadors). Aquesta tècnica és molt més focal que una fumigació massiva amb piretroids que són més tòxics i amb conseqüències greus per a organismes aquàtics als que poguera arribar. Des de Compromís també es proposa i s’insta a consultar amb el Servei de Gestió i Ordenació Forestal de la Direcció General del Medi Natural per saber quin és el tractament més correcte a aplicar.

Anna Climent, Regidora de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi