Anna Climent “Presentarem propostes amb la finalitat de millorar el nostre sistema de l’aigua”

La regidora de Compromís alcoi Anna Climent ha declarat “A falta de pocs mesos per a què finalitze el contracte d’aigua d’Alcoi trobem a faltar moltes millores que podria haver implementat l’empresa Aquàlia. Però també en la xarxa del clavegueram. Aquestes mesures no només són beneficioses per a la ciutat d’Alcoi sinó també per al medi ambient del planeta. Cal preocupar-se també de les millores i modernització de la xarxa en sí. Compromís aporta algunes idees”.

Encara que Alcoi no té xarxa separativa, els col·lectors de pluvials i/o clavegueram que drenen al riu podrien tindre unes xarxes per a replegar tots els plàstics i altres residus i que no acaben en el riu o en el mar.

Al llit del riu, jut quan s’enjunten el Riquer i el Molinar hi ha una quantitat de brutesa vergonyosa, fruit de moments en què la xarxa no ha pogut absorbir tanta aigua i ix pels col·lector. Podem trobar papers de wàter, bolquers i altres residus que la gent aboca al wàter.

D’altra banda i, en ordre d’arribar al residu zero, cal reduir la quantitat d’envasos que usem en l’aigua mineral de beure. Per a tal fet, cal que acostumem a la població a beure aigua de l’aixeta. De fet, en Xàbia, l’empresa municipal d’aigua AMSAJA és la què està promocionant-ho. «més aixeta i menys plàstic» diu el seu eslògan. La pregunta és, l’aigua d’Alcoi té unes qualitats fisicoquímiques i organolèptiques suficients? La nostra empresa d’aigua hauria de treballar per aconseguir-ho, tot i ser una ciutat assenyalada per la legionel·la. En Xàbia han repartit unes botelles de vidre per promocionar la campanya. No només pretenen que usen aigua de l’aixeta en els domicilis de la ciutadania sinó també en la restauració, i que l’aigua de l’aixeta en bars i restaurants siga gratuïta, com passa a molts llocs dels Estats Units.

Per últim, hi ha una tecnologia denominada smart water que consisteix (entre d’altres) en insertar en les canals d’aigua uns minisensensors que tenen fins a 10 anys de durada de bateria enviant dades al núvol. Serveixen per detectar les fuites d’aigua i dirigir amb precisió un canvi d’una canonada per la què s’estiga detectant una pèrdua d’aigua. La comunitat de Madrid ho ha aplicat i ha reduït un 7’5% el consum d’aigua havent augmentat un 7% la població. Salamanca s’ha instal·lat canonades intel·ligents amb funcions més completes encara que regulen la pressió de l’aigua i el cabal. Si el govern ens ha dit que Aquàlia ha adquirit 2 càmeres per a revisar el clavegueram, doncs que continue en la mateixa línia, si el govern de Toni Francés trau pit del fet que som una smart city, que perquè la nostra xarxa d’aigua no pot ser-ho també?.

 

Anna Climent
Regidora de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *