A Compromís treballem revisant i analitzant els diferents contractes i serveis que ofereixen les empreses als alcoians. La nostra fiscalització d’un servei tan important com és la recollida i neteja ha estat exhaustiva i constant des de l’inici de la tramitació de l’expedient, així com després en l’adjudicació i posada en marxa dels serveis.

“A setembre reclamàrem accés als informes d’auditoria i el regidor ens informà que en breu podríem accedir. Han hagut de passar més de quatre mesos, aplegar a la finalització del període d’implantació del servei, per poder accedir a la informació; la transparència no ha estat present, almenys en aquest aspecte» comenta Ivorra.

Una vegada analitzats i estudiats acuradament els documents de les dues auditories, trobem una relació d’incompliments presents ja al mes de juliol i també a octubre que ens semblen greus i que estan provocant que el servei tinga moltes deficiències, com Compromís ha denunciat al llarg de tot aquest període.

Ens sembla greu la falta de voluntat de l’empresa d’adquirir o llogar maquinària i vehicles tal com s’indicava al plec, donada la situació de deteriorament del servei als últims anys.

Sembla increïble que a hores d’ara, encara no es puga verificar el disseny del nou servei de neteja, ja que l’empresa no ha facilitat la cartografia dels itineraris i els equips assignats a cada ruta.

No entenem, ni se’ns ha comunicat qui és la Persona Responsable del servei i per què s’han delegat les seues funcions a un Cap de Servei. Verificades les exigències del contracte, sembla que ni un ni l’altre compleixen els requisits; i el que és més greu, els tècnics municipals han acceptat malgrat conéixer l’incompliment del Plenari del 29 de maig de 2017. Es menciona el perfil d’una Capatàs que no ens consta a la relació de treballadors subrogats; es parla d’alguns altres perfils que no mantenen la mateixa categoria o lloc de treball que al document que se’ns facilità per a la subrogació.

L’auditoria parla també de les males condicions de manteniment i salubritat de contenidors soterrats; de la no presentació de les corresponents llicències d’obres de les adequacions que s’han realitzat; de la falta d’imatge corporativa a vehicles i materials; de la impossibilitat d’accés per realitzar els controls sobre el software; de la no inclusió del sistema de GPS de la neteja viària al sistema informàtic; …

Comenta Ivorra «malauradament els nostres advertiments han caigut en sac buit; ha passat el termini de posada en marxa i el servei de neteja i recollida no ha millorat tot el que era possible. A l’Auditoria se li va reclamar un ‘Pla d’actuació’ a l’empresa per solucionar tots els problemes apareguts que devia entregar com a màxim el 9 de desembre, i Compromís exigirà a la pròxima comissió informativa».

«A més a més de la penalització de 500 € diaris, demanarem als serveis jurídics municipals i al govern socialista la verificació dels incompliments per sancionar l’empresa. Cal exigir responsabilitats, el servei no pot estar així» ha asseverat Ivorra.

Màrius Ivorra Torregrosa
Regidor i portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi