EL BLOC CONSIDERA QUE L’ESTUDI DE VIABILITAT PER A L’HOTEL EN LA FONT ROJA ÉS FLUIX I POC CONVINCENTImage

Paco Blay: “No s’oposem a les instal·lacions hoteleres, però és millor buscar i potenciar altres alternatives per als nostres turistes, com les cases rurals”

El portaveu i regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat la seua oposició a la construcció d’un Hotel a la Font Roja basant-se en una sèrie de motius, tant de caràcter jurídic, com mediambientals.

1.- El portaveu del BLOC denunciat que després de parlar-se tant de l’Hotel de la Font Roja, l’estudi de viabilitat que ha estat sotmés a dictamen de la Comissió és molt fluix, ja que després de tenir tres redaccions diferents, encara ha arribat a la Comissió amb defectes de redacció, fent referència a apartats equivocats, o que ja s’havien canviat i no apareixia el canvi, o inclús amb errades tipogràfiques que s’han repetit d’unes versions a altres.

2.- Per altre costat, el regidor recorda que els arguments que s’utilitzen per a justificar la construcció d’un Hotel a la Font Roja no estan justificats des del punt de vista econòmic, ja que utilitzen dades aleatòries i gens justificades. En tot cas, el que es pot deduir de l’estudi és la tendència del turisme cap a zones d’interior, que es pot resoldre potenciant el turisme rural, bé en els masos de dins del Parc Natural o bé en les zones perifèriques; però en cap moment es demostra la necessitat de construir un hotel en el cor mateix del carrascar de la Font Roja, la zona més delicada.

3.- En l’estudi s’observa a més a més alguna que altra incongruència o contradicció. Així per exemple, si s’afirma en un paràgraf que “El mantenimiento de de las condiciones anteriores evitarà la realización de desmontes y terraplenes, que modifiquen la calidad escénica del entorno y de la zona de ubicación del hotel”, més endavant reconeix que “para adecuar las actuaciones en accesos, aparcamientos, terrazas y jardines se utilizaran especies autóctonas…”. ¿En què quedem? Per al regidor del BLOC no serà possible “mantener la topografía existente, las cotas naturales y el relieve actual” amb les obres necessàries per a un Hotel, que es reconeixen implícitament, com són fer aparcaments, construir accessos per a proveedors i constructors, etc.

4.- L’estudi de viabilitat obvia un problema que és important i que no té previst, i és el de l’aigua potable. És evident que l’Hotel incrementarà l’ús d’aigua en quantitats notables, que l’estudi no té quantificada, i per tant no sabem d’on eixirà i si n’hi haurà prou en la que genera la Font Roja, ni en els sistemes de distribució, ni res.  I si fera falta aigua per a l’ús normal de l’Hotel i no n’hi haguera prou -que no ho sabem-, ¿d’on eixirà? ¿Faran una llarguísima conducció des del Molinar fins la Font Roja, amb els impactes corresponents sobre el parc?

5.- Un altre problema que planteja l’Hotel és el següent: si es limita els caps de setmana l’accés de vehicles a la Font Roja, com sembla aconsellar la direcció del Parc per la saturació de vehicles que es produeix, cal preguntar: ¿també es limitarà l’accés dels vehicles als usuaris de l’Hotel, que segurament abundaran més en cap de setmana?

6.- En les primeres versions del Plec de condicions apareixia com a obligació de l’Hotel oferir als turistes de la zona servei de cafeteria i restaurant, la qual cosa podia ser raonable des de tots els punt de vista perquè donava un servei. Però aquesta obligació ha desaparegut de les darreres redaccions. És possible que “se suposa” que és així. Però la pregunta és, ¿per què apareixia en un primer moment i ara ha desparegut?

7.- No sembla que l’Estudi de viabilitat, preceptiu quan es tracta de contractes d’Obres de l’administració pública, complesca totes les condicions que la legislació exigeix, ja que deixa fora de l’estudi varis dels punts que l’article 227 preceptua, com són, entre altres, la justificació de la solució elegida entre altres alternatives, els riscs operatius i tecnològics en la construcció, etc. Cal afegir a més a més que en cap moment de l’estudi de viabilitat es fa referència a què es tracta d’un parc Natural, amb PORN i PRUG en plena vigència, els quals són d’obligat compliment i que per tant imposen unes restriccions que l’estudi de viabilitat obvia.

8.- Finalment hem d’afirmar clarament que des del BLOC no ens oposem a què es construesquen instal·lacions hoteleres al terme municipal d’Alcoi. De fet, estudis de professors de la EPSA insisteixen en el futur que té encara el turisme rural i que caldria potenciar. Però açò no implica que siga necessari sacrificar una part important del nostre Parc Natural de la Font Roja, amb una construcció d’evidents impactes topogràfics i mediambientals. Inclús des del BLOC vam proposar fer un complex turístico-cultural en la zona del Salt, que li donaria prestigi al municipi, i a més no afectava cap parc natural; al contrari, estava justament al bell mig dels dos que tenim a la comarca.
 

9.- Finalment, des del BLOC volem fer una reflexió: en el suposat que a alguna empresa l’interesse el tema i es construesca l’Hotel en la Font Roja, estem en l’obligació de preguntar-nos, ¿a canvi de què? És a dir, si el poble sacrifica una part del seu patrimoni natural permetent que el ple del cor del Parc siga ocupat per una empresa privada, amb l’impacte d’obres que tindrà, ¿quin benefici rebrà el municipi com a contrapartida? ¿quants llocs de treball es crearan? ¿en quins aspectes millorarà l’economia de la ciutat? Res de tot açò figura per en l’estudi de viabilitat que tracta de justificar les bondats de l’Hotel i la quasi nul·la incidència de les obres sobre el Parc. Poc convincent és, doncs, l’estudi de viabilitat. I amb arguments tan febles, almenys els que han donat oficialment, volen tirar endavant. Açò no és seriós!

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.