ImageEL BLOC PREGUNTA A LA COMISSIÓ EUROPEA PER LA HIPERCLORACIÓ DE L’AIGUA POTABLE D’ALCOI I LES POSSIBLES ALTERNATIVES DE DESINFECCIÓ

Paco Blay: “La normativa sobre aigües de la Unió Europea per a consum humà és molt més prudent i restrictiva que la valenciana”

El portaveu i regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha informat que ha enviat a la Comissió Europea, per a ser tramitada a través del seu soci electoral, Ignasi Guardans, eurodiputat i portaveu de la coalició Galeusca-Pobles d’Europa, unes preguntes sobre el problema que estem patint a Alcoi de hipercloració d’aigua, i si la Comissió Europea considera prudent mantenir durant tant de temps un grau de clor que la normativa europea considera excepcional, així com de si existeixen sistemes alternatius de desinfecció.

Aquest és el text complet de la pregunta que tramitarà el diputat europeu Ignasi Guardans:
“Alcoi és una ciutat industrial, d’aproximadament 60.000 habitants, que des de 1999 ha patit fins dotze brots d’infecció de legionel·losi, comptabilitzat-se en aquest sis anys uns 500 els afectats i uns 15 els morts. Des de l’epidèmia de còlera de 1885 -que es va cobrar 500 morts-, amb el parèntesi del tràgic episodi conegut com el “cas Ardistil”, Alcoi no havia patit una epidèmia de tant ampli abast (ha afectat a una població en edat i domicili molt diversa) i de tanta llarga durada com la de legionel·la.
Per a lluitar contra la legionel·la, les autoritats sanitàries locals i autonòmiques han adoptat, entre altre mesures, però sense informar obertament a la població ni donar alternatives, elevar el nivell de clor residual en la xarxa d’aigua potable molt per damunt del que recomanen les directives europees de l’aigua (entre 0’3 i 0’8 ppm). Arropada per la legislació estatal i autonòmica valenciana (Real Decret 865/2003, de 4 de juliol -BOE del 18- i Decret del Consell de la Generalitat Valenciana 201/2002 de 10 de desembre -DOGV del 16-), la xarxa de distribució d’aigua potable d’Alcoi està mantenint durant més de quatre anys, uns nivells permanents de clor residual entre 1’5 i 2 ppp. de clor (una mica més en algun punt concret), amb una pèrdua evident de qualitat i afectant la salut d’algunes persones i propiciant el deteriorament de la pròpia xarxa de distribució (canonades, juntes d’estanqueitat, maquinària, etc.)
¿És conscient la Comissió  Europea d’aquesta situació? ¿Ha rebut els informes preceptius que la Directiva 98/83/CE de 3 de novembre de 1998 indica quan es produeix alguna situació d’excepcionalitat (article 9 i 15)? ¿Disposa la Comissió Europea d’algun informe que assegure la inoqüitat per a la salut de les persones de tan alts nivells de clor en l’aigua per a consum humà? ¿Ha informat la Generalitat Valenciana dels problemes que hem plantejat? ¿Ha sol·licitat la Generalitat Valenciana recolzament tècnic? ¿Coneix la Comissió sistemes de desinfecció de l’aigua per a consum humà alternatius al clor, com l’ozó o altres, que es puguen utilitzar amb garanties, ja que malgrat la persistent hipercloració, els brots episòdics de legionel·losi continuen?”


 

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.