A PETICIÓ DEL BLOC, LA DIRECCIÓ TERRITORIAL INSPECCIONARÀ LES DEMOLICIONS DEL CASC ANTICImage

Paco Blay: “La Direcció Territorial de la Conselleria de Cultura demanarà a l’Ajuntament la relació de llicències de demolició per veure si ha hagut seguiment arqueològic”

El portaveu i regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha informat que ha rebut un escrit de la Conselleria de Cultura en el qual s’informa que la Inspecció Tècnica de  Patrimoni Artístic sol·licitarà a l’Ajuntament d’Alcoi “la relació de les llicències de demolició atorgades en el casc històric artístic, per a contrastar en quines ha estat realitzat seguiment amb tècniques arqueològiques”.

Aquesta decisió ve com a resposta a dos escrits que des del BLOC vam dirigir, el 29 de setembre de 2004 i el 18 de maig de 2005, tant a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià com a la corresponent Direcció Territorial d’Alacant, avisant-los que estaven produïnt-se actuacions en el Casc Antic d’Alcoi, reconegut com a Bé d’Interès Cultural, que podien incomplir la llei de Patrimoni Cultural Valencià en el sentit que s’havien produït demolicions sense estudis o documentació prèvia ni projecte de reedificació, o inclús que en algun edifici ubicat en zona d’interès arqueològic pel PRI Sector 1 no es feien les excavacions arqueològiques pertinents.

La resposta a aquests escrits, encara que ha trigat bastant -quasi un any, si es referim al primer escrit-, presenta dos aspectes complementaris però dignes de menció. Per un costat indica que en el Sector 1 del Casc Antic, per tenir aprovat el PRI (Pla de Reforma Interior), “el seguiment patrimonial i la tutela urbanística correspon per complet a l’Ajuntament”. Des del Bloc reiterem que si havíem acudit a l’autoritat superior era precisament perquè ja havíem observat irregularitats en matèria patrimonial del Sector 1 i acudíem a l’autoritat responsable subsidiària o tuteladora.

Per l’altre, s’indica en l’escrit que “se sol·licitarà a l’Ajuntament d’Alcoi la relació de llicències de demolició per veure si ha hagut seguiment amb tècniques arqueològiques”. Esperarem a veure en què queda tot açò, i confiem que no s’enderroquen més edificis sense documentació prèvia ni es faça cap actuació que no estiga acompanyada per la corresponent excavació arqueològica.

Tanmateix, afirma Blay, des del BLOC seguim pensant que s’han perdut ja un bon grapat de bens patrimonials i que la documentació de les cases del casc antic les hauria d’haver fet el propi Ajuntament prèviament a qualsevol actuació, com una mena de treball d’investigació -com han fet altres ciutats- per tal de decidir quins edificis eren enderrocables i quins no, quines tipologies edilícies caldria tenir en compte per conservar, o reproduir o arxivar”.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.