ImageLA FUNDACIÓ DE TURISME

El govern municipal del PP a Alcoi acaba d’aprovar la creació i els estatuts d’una Fundació per a gestionar i explotar turísticament el patrimoni històric de la ciutat. La nova entitat no pot haver nascut amb més mancances i deficiències, tant des del punt de vista extern (la forma de tramitar-la i crear-la) com intern (el seu funcionament, estructura i finançament).

És cert que una Fundació pot ser important per a la ciutat si s’enllesteix de forma correcta. Des del BLOC mateix vam proposar en febrer del 2004 ‑i el PP la va rebutjar‑ una Fundació per a gestionar el que podria haver estat el complex turístico-cultural del Salt, integrat per la casa de Brutinel ‑prèvia adquisició‑, el jaciment prehistòric del Salt i la casa de Gil-Albert. Però precisament perquè pot ser important, i per tant se suposa que ha de ser de llarga durada, s’havia d’haver portat a terme mitjançant un ampli consens. No ha estat així. Al contrari.

El 2 d’agost entraven al registre de l’Ajuntament els Estatuts de la fundació aprovats per la Conselleria; però ni durant la seua elaboració prèvia, ni després, ha hagut cap informació ni reunió sobre la Fundació fins la seua tramitació irregular i precipitada en una Comissió Informativa Extraordinària el passat 25 d’octubre. La conclusió és clara: no s’ha volgut comptar per a res ni amb les aportacions ni amb els suggeriments de l’oposició.

I és una llàstima, perquè entre tots haguérem pogut confeccionar una bona fundació per a la ciutat. La que s’ha aprovat és, almenys per al BLOC, senzillament inacceptable. Les raons són vàries. Les resumim:

a) La Fundació tindrà caràcter privat, tot i que gestionarà i explotarà patrimoni històric de titularitat pública. Quasi trenta patrons constitueixen el Patronat, òrgan màxim de govern, representació i administració de la fundació, i d’ells solament dos representen a l’Ajuntament: l’Alcalde, com a president, i el regidor de turisme com a vocal. I res més.

b) En aquest sentit, no queda clar baix quin títol jurídic gestionarà la Fundació el patrimoni històric de la ciutat. L’informe del tècnic municipal adverteix que pot ser una “cessió” de bens municipals a una entitat diferent, per a la seua explotació.

c) Tampoc no queda gens clar amb quins recursos i quin patrimoni inicials ha d’arrancar la Fundació i quina ha de ser l’aportació dels respectius patrons –que tenen veu i vot-. Solament es parla d’una aportació de l’Ajuntament de 5 milions de pessetes. I de cap altra.

d) Tota la gestió de la fundació descansarà sobre la figura del Director-Gerent, nomenat directament pels patrons a proposta del president, ja que no n’hi ha previst cap mecanisme de concurs públic o sistema de selecció que tinga en compte la capacitat i mèrit dels possibles candidats. Aquest personatge, que forma part del Comité executiu amb veu i vot, es convertirà en el plenipotenciari de la gestió del patrimoni de tot el poble, tenint entre altres moltes atribucions la de poder contractar els empleats que considere escaients (els estatuts no fan menció de cap col·lectiu concret, com s’ha anunciat). I no hi ha previst cap mecanisme de seguiment o control de la seua gestió.

e) En canvi els representants del poble, elegits democràticament, no hi figuren en cap lloc de rellevància (tret dels dos vots suara esmentats). Els diferents grups polítics no compten per a res en una fundació que gestionarà sense limitacions explícites el patrimoni històric de la ciutat i que es pretén transcendesca les legislatures. L’única aportació que poden fer és nomenar un representant en el Consell Assessor, que tampoc no té cap atribució específica ni està regulada la seua forma d’assessorar.

f) El mateix Consell Assessor queda molt limitat en quan a la seua composició de partida, mostra d’un concepte de patrimoni històric molt pobret i reductor. No hi figuren d’entrada, per exemple, el responsable del patrimoni documental, ni un expert en història de l’art, ni un filòleg (per allò del patrimoni lingüístic), ni un jurista (per allò del dret consuetudinari), ni un enginyer i un arquitecte (per allò del patrimoni industrial), ni un historiador social, ni …

En definitiva, una Fundació amb moltes mancances que s’hagueren pogut corregir d’haver tramitat millor les coses. Des del BLOC estàvem disposats a aportar, el nostre vot, les nostres idees i la nostra col·laboració per tal què la Fundació fóra la millor per Alcoi. Però sembla que precisament això és el que el govern del PP no volia: que fora un projecte compartit per tots.

El resultat és ben clar: el govern municipal del PP ha entregat el patrimoni històric de la ciutat als empresaris locals ‑la majoria absoluta dels patrons‑ per a què el gestionen com vulguen.. Dels empresaris que coneguem personalment que hi figuren com a fundadors, ens semblen persones responsables i amants del seu poble, i sabem que faran allò millor pel bé comú d’Alcoi. Però són persones particulars en definitiva, i la societat civil és molt més ampla que això. Recordem que tant la Llei de Fundacions com la de Mecenatge ‑absent als estatuts‑ preveuen moltes fórmules jurídiques per a la integració i la col·laboració de tots.

Una llàstima de fundació, vaja! Des del BLOC, en quant tinguem facultats per fer-ho, la millorarem.

Francesc X. Blay.
Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.