ImageEL BLOC CONSIDERA QUE S’HAURIA DE POTENCIAR LA IMATGE DE LA LLARGA TRADICIÓ CULTURAL D’ALCOI COM ATRACTIU TURÍSTIC

Paco Blay: “La tradició cultural d’Alcoi podria ser un bon motiu de promoció de la ciutat (pintura, música, teatre, festes, publicacions,…). Però caldria abans preparar-ho bé per a què fóra motiu d’atracció i de màrqueting de la ciutat, i no una folklorada per a nostàlgics”

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat la seua intenció de proposar que es potencie la imatge de la llarga i densa tradició cultural d’Alcoi com un dels atractius turístics de la ciutat.

Per al portaveu del BLOC hi ha suficients elements en la tradició històrica d’Alcoi -i també en l’activitat actual-, com per a fer atractiva la seua imatge des del punt de vista turístic, però s’hauria de sistematitzar bé i organitzar com un autèntic reclam o, almenys, per a trasmetre una imatge positiva de la ciutat. Per a Blay, “poden ser motiu d’atracció la llarga i excel·lent tradició pictòrica, la esplèndida nòmina de músics, l’evident i general afició pel teatre –que ha desbordat el municipi-, la imaginació i capacitat organitzativa de les nostres festes (les d’hivern i les de primavera), l’abundant nombre de publicacions, les solucions i aportacions urbanístiques del passat, …”.

Des del BLOC insisteixen que no es tracta de fer una relació nostàlgica i folklòrica de totes les aportacions dels alcoians al llarg de la història, asistemàtica i sense cap interès per al possible visitant. “Es tractaria més aviat d’intentar trametre una imatge de comunitat activa, imaginativa i creativa, que sempre ha respost als reptes de cada moment i que, malgrat la seua geografia accidentada, que tendeix a l’aïllament, ha construït el seu propi microcosmos i ha assolit un alt nivell en totes les aportacions culturals de caràcter creatiu que han desbordat les fronteres del municipi i de la comarca”.

Blay recorda que molts estudis i diagnòstics socials posen en relleu que existeix una correlació positiva entre desenvolupament econòmic i desenvolupament cultural, que la cultura és avui un important jaciment d’ocupació en les societats actuals desenvolupades -de fortes tendències a la terciarització-, i que per tant un ambient cultural fort crea riquesa i resulta un motiu afegit d’atracció per a altres inversions.

Però el portaveu del BLOC adverteix que no és senzill portar endavant una iniciativa d’aquest caire que no done la impressió de xovinisme simple. Raó per la qual s’hauria de crear una mena de Comissió d’experts en els diferents camps de la producció i la gestió culturals, així com en màrqueting, els quals haurien de buscar les línies vertebradores i les activitats més reeixides que en foren catalitzadores de la resta.

 Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi