ImageEL BLOC PROPOSA UNA MAJOR ATENCIÓ ALS PROBLEMES REALS DE LES PERSONES DE LA TERCERA EDAT

Paco Blay: "Les persones majors tenen suficients drets acumulats com per a què se’ls preste l’atenció deguda en nombre de places geriàtriques, atenció en especialitats mèdiques i pensions suficients”

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi i candidat a l’alcaldia, Paco Blay, ha denunciat la deficient situació en què es troben les necessitats bàsiques dels nostres majors i proposa per tant que s’intensifiquen les actuacions públiques per tal de respondre als problemes que les persones grans tenen com a més urgents, per damunt de qualsevol altra.

Entre les necessitats que el regidor del BLOC considera que són les fonamentals per a atendre la situació de molts dels nostres majors estan les següents:

1)       Augmentar la disponibilitat de suficients places públiques en residències: a Alcoi hi ha llista d’espera perquè en l’Hospital d’Oliver són massa cares i Novaire no accepta els bons residència, i per això encara hi ha disponibles més de 50 places lliures, quan n’hi ha molta necessitats de places. “Des del BLOC proposem que cal acabar la residència de Gormaget, i veure la manera de construir en les aules verdes una nova residència pública. Les pensions actuals no permeten `pagar-se places privades i la necessitat dels nostres majors és irrenunciable. L’ajuntament ha de procurar atendre sobretot, eixa necessitat”.

2)       Fomentar les especialitats sanitàries geriàtriques: la majoria dels usuaris del nostre sistema sanitari són persones majors que tenen problemes específics, tant per la seua edat com pel seu procés d’hospitalització, i no n’hi ha prou geriatres ni el sistema ho té en compte per tal d’agilitzar la gestió i millorar l’atenció. “Per això és necessari augmentar les inversions públiques en atendre degudament a aquest segment de població, per a la qual cosa des del BLOC proposem que s’habilite o bé un sistema intermedi d’hospitalització per a la seua recuperació després d’alguna intervenció, o bé un nou hospital o centre especialitzat en les malalties característiques d’aquesta edat”.

3)         Facilitar una nova tipologia de vivendes menuts en règim de lloguer o de propietat, amb serveis bàsics en el mateix edifici (de restauració, de fisioteràpia, d’infermeria…), amb les condicions bàsiques que demanda la seua situació: ascensor, llocs comú de reunió… “En altres llocs ja s’estan provant sistemes semblants i funcionen bé, a satisfacció del seus usuaris. Aquesta forma permetria que els nostres majors visqueren en sa casa, amb la independència i gratificació personal que això suposa, però al mateix temps trobarien -també en ‘sa casa’-, els serveis bàsics que puguen necessitar en el dia a adia; serveis que no tenen per què ser totalment gratuïts. Per exemple, el sistema actual de catering social podria tenir el seu lloc en eixe sistema”.

4)         Augmentar el nombre d’activitats específiques per a la tercera edat: hi ha llistes d’espera per a activitats relacionades amb amb la tercra edat. “Per a què la qualitat de vida dels nostres majors siga la millorsde les possibles, és prioritari que l’Ajuntament augmente el nombre de les activitats físiques (gimnàstica, exercicis de recuperació i de manteniment…), així com tallers de tot tipus, necessaris per mantenir qualsevol tipus d’activitat recomanables per a la gent gran (manualitats, pintura, lectoescriptura, habilitats socials, música, teatre…).”

Acaba el seu escrit Blay reafirmant el dret moral a ser ateses com cal que les persones majors han adquirit després de tota una vida de treball, així com també l’obligació dels poders públics de fer un esforç real i autèntic per resoldre els autèntics problemes de les persones majors, les quals, segons el portaveu del BLOC, constitueixen en l’actualitat més del 15 % de la població, i en cinc anys passaran a ser-ne el 25 %. “Tinguen la pensió que tinguen els nostre majors mereixen la millor atenció possible. I no oblidem que cap d’aquests problemes o necessitats urgents han estat atesos correctament en el nostre municipi: falten places en residència geriàtriques adaptades a les economies febles i les pensions de la majoria, els pocs geriatres que hi ha i els metges de família estan desbordats de faena, els pisos menuts ni estan previstos malgrat haver-se aprovat en Ple a proposta del BLOC, i les llistes d’espera per a les poques activitats que es fan són immenses (de centenars de persones). Per a nosaltres, aquestes necessitats estan per damunt de qualsevol altra i haurien de ser prioritàries”.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.