ImagePOSICIÓ DEL BLOC EN EL TEMA DEL CONVENI AMB L'ESTAMBRERA

Paco Blay: "La gestió de Sedano en el tema de l'Estambrera ha estat molt dolenta; però resoldre el Conveni aprovat per unanimitat no és la solució, i pot dificultar un projecte final bo per a la ciutat"

Volem explicar-vos el que l’Executiva Local del BLOC va decidir el passat dimecres sobre la moció que ha plantejat el PSOE en el Ple del dia 28, demanant la resolució (anul·lar o deixar sense vigor) del conveni que l’Ajuntament va signar sobre el trasllat de l’Estambrera i la posterior requalificació del solar. I vos ho volem explicar per si algun mitjà de comunicació no dóna la notícia amb els matisos que l’Executiva va considerar.

 

En el tema de l’Estambrera hi ha dos aspectes ben diferents. Un, el Conveni signat entre l’Estambrera i l’Ajuntament –aprovat per unanimitat en desembre de 2005- per a què se l’empresa se n’eixira del casc urbà –pel problema de la legionel·la- i la futura requalificació del solar resultant. L’altre, el projecte urbanístic que l’empresa compradora del solar (Miragolf) pretén portar endavant. En el Ple del 28 no s’ha tractat el tema urbanístic o nou projecte de Miragolf, que aquest dies s’ha anunciat en premsa. Eixe tema es tractarà la setmana que ve.

La moció del PSOE sols es referia al primer aspecte: concretament demanava que es resolguera el Conveni, i que començara de nou tot el procés. En l’Executiva vam considerar que això era actuar contra els propis actes de l’administració, ja que no solament va ser aprovat per unanimitat de tots els grups, sinó inclús perquè ha estat l’únic document en el qual sí que va haver consens en la seua redacció. L’oposició va exigir per a votar-lo a favor tres condicions, que van ser acceptades: que els treballadors i els seus representants sindicals acceptaren l’ERE (Expedient de Regulació d’Empleo), que s’incloguera un estudi de Viabilitat econòmica, i que els primers diners que rebria l’Estambrera serien per al trasllat.

A més a més hi havia una clàusula que deia clarament que les vulneracions del conveni per part de l’Estambrera no afectarien a la bona fe del comprador del solar; comprador que era necessari per a finançar totes les demés operacions: indemnitzacions, trasllats… Oblidar aquest aspecte al tractar de resoldre el conveni és, al nostre parer, incórrer en un incompliment que pot derivar en reclamacions judicials per part de l’empresa compradora (Miragolf), que adquiria –de “bona fe”– un solar de 20.000 m2/t màxim, al marge de com quedara el tema empresarial i sindical de l’Estambrera, que ja sabem que ha incomplit en quasi tot. Aquestes reclamacions judicials podrien costar al municipi molts diners entre indemnitzacions i despeses judicials.

En l’Executiva vam decidir que per donar seguretat jurídica als actes administratius i solidesa als compromisos que l’Ajuntament assoleix –en aquest cas especialment per unanimitat-, no havíem de votar favorablement a la resolució del conveni com proposava el PSOE.

Però tampoc podíem votar en contra de la moció, perquè suposava fer costat al PP, que ens havia enganyat i havia gestionat mol malament tot el problema. Per això vam decidir que el més coherent era abstenir-se. Vam recordar, i així ho hem expressat en el Ple, que a més dels enganys de l’Estambrera, tota la gestió del tema per part del govern del PP ha estat molt dolenta: no han complit el compromís de consensuar el disseny urbanístic, no ha hagut informació de tot el que anava fent-se, els temes els incloïa amb presses i sense consens, les al·legacions han estat mal resoltes, etc.

En el Ple inclús hem arribat a manifestar que aquesta forma de gestionar de Sedano i el PP, té dues conseqüències molt greus: “cremar” una forma de traure empreses molestes i perilloses del casc urbà –s’ha assentat un mal precedent–, i mostrar que el PP no compleix els compromisos adquirits (p.e. el de consensuar prèviament el disseny urbanístic per al solar, i teníem idees al respecte) i per tant no mereix cap tipus de confiança de cara a temes importants futurs. Almenys per al BLOC l’ha perduda totalment.

 

Pel que fa al segon aspecte del problema, el projecte urbanístic (la “torre/muralla” tan contestada), vos recordem que sempre hem votat en contra i fetes les corresponents al·legacions. Però aquest és un tema diferent al que ha proposat el PSOE, que era solament la resolució del Conveni i començar de nou. L’actual Conveni en vigor no implica que necessàriament s’haja de fer el projecte actual. Són actes diferents.

 

En fi, companys. Hi ha més detalls a considerar, però amb aquestes breus ratlles pensem que està sintetitzada la nostra posició sobre el conveni, no sobre el projecte urbanístic, que va a Comissió Informativa la setmana que ve, i vos donarem informació complida del que decidim i pensem.

 

Quedem a la vostra disposició si teniu algun dubte.

 

               Màrius Ivorra                                                                      Paco Blay

                 Secretari Local                                                                Portaveu Grup Municipal