ImageEL GOVERN DE SEDANO NO ES PREN SERIOSAMENT LES INVERSIONS NECESSÀRIES PER AL BENESTAR DELS CIUTADANS

Paco Blay: "El govern del PP d’Alcoi no ha volgut acceptar unes esmenes del BLOC que li donaven serietat i contingut a una moció poc rigorosa que demana a l’Estat, de forma demagògica, més fons econòmics per al valencians. Prefereix la confrontació a la solució real dels problemes”

 

 

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha explicat que el PP d’Alcoi ha presentat al Ple una moció que demana a l’Estat més fons econòmics per al País Valencià, la qual a criteri del BLOC era molt fluixeta des del punt de vista polític i manifestava poca serietat en les propostes d’acord, que en el fons eren hipòcrites i demagògiques.

El portaveu del BLOC ha considerat que era una llàstima que sobre un tema tan seriós, com són la distribució de recursos estatals entre comunitats autònomes, es plantejara de forma tan hipòcrita i com un instrument de confrontació i d’atac al govern de Madrid, buscant més el seu desgaste que resoldre realment els problemes dels valencians.

Blay ha utilitzat varis arguments per a mostrar l’escàs rigor de la moció del PP al presentar-la al Ple d’Alcoi:

a)     Per un costat, és un tema que ja està debatent-se a nivell estatal, i sembla que al govern valencià li semblen correctes els criteris que estan utilitzant-se i que les converses van per bon camí.

b)     Per l’altre, i ací és on veu la incongruència i la hipocresia de la moció, cal recordar que el PP porta governant al País Valencià més de 13 anys, i ha coincidit amb els 8 del govern del PP a Madrid (1996-2004), i mai va reivindicar més recursos davant del seu partit, sent així que ja entre els anys 1996 i 2004 la població valenciana ja havia augmentat en més de 500.000 persones (un 25 %), criteri aquest, el de l’augment de població, del qual ara fan bandera. “Al contrari, quan des de mitjans de comunicació i ambients nacionalistes se’ls recordava el dèficit fiscal i el deute històric de l’estat amb els valencians –i no sols per raons demogràfiques-, miraven cap un altre costat i acataven disciplinadament les decisions del seu govern. Reivindicar ara el que mai ha fet, és poc seriós i contradictori”.

c)      A més a més, aquest “detall” del tema del finançament no el van incloure en la reforma de l’Estatut d’autonomia del País Valencià -altres comunitats sí el van preveure-, possiblement capficats com estaven en el tema de l’aigua i, segurament, per les presses de voler ser els primers que presentaven el projecte de reforma a Madrid. “I ara fan bandera del que no van preveure ni incloure”.

d)     Hi ha també un altre aspecte important, i és la dolenta gestió que el PP està fent dels recursos econòmics, ja que per a serveis públics (educació, sanitat, dependència…) no en té gaire –funcionen molt malament–, però per a grans “esdeveniments” (America’s Cup, Fòrmula 1, Visita del Papa, edificis monstruosos que costen molt més del previst…) no en falten mai, fins l’extrem que el govern autonòmic valencià és un dels més endeutats de tot l’estat. “Demanar més diners per a serveis com educació, sanitat i dependència –els grans incompliments del PP des que govern el País Valencià–, com fan la moció en el seu punt tercer, sona a broma de molt mal gust o a cinisme”.

e)     Finalment, no hem d’oblidar alguns incompliments greus del PP des de la Generalitat de les seues obligacions de finançament, com la minsa aportació que fa en aquest tema als municipis, ja que encara no ha creat el Fons de Cooperació Municipal, que s’hauria d’encarregar d’aquesta funció, malgrat haver un acord de 1999 sobre el tema –i per unanimitat- de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), presidida precisament pel mateix PP. “Fins ara res d’açò s’ha fet, i el deute històric que la Generalitat ha acumulat respecte els municipis és d’escàndol, mentre segueix balafiant en projectes suntuaris de dubtosa rendibilitat. Els recursos de l’estat van a parar en un 33% a les comunitats autònomes, i solament un 12 % als municipis, que sofreixen cada vegada més problemes de liquidesa. Les inversions que la Generalitat del PP fa en els municipis solament responen a criteris de discrecionalitat –propera al clientelisme i el favoritisme–, i no a criteris objectius i de justa redistribució de recursos segons necessitats”.

Per això des el BLOC han volgut reconduir el tema pel camins del rigor i la serietat, i després de donar en el Ple més dades fiscals i demogràfiques, i citar l’opinió d’experts en finançament autonòmic, ha proposat millorar la moció amb una esmena a les propostes d’acord en el sentit de deixar com estaven les propostes que feien referència a mantenir la població com a criteri de distribució de recursos, i substituir els dos últims –poc rigorosos i massa demagògics– per altres tres molt més importants com:

·       la necessitat de publicació anual de les balances fiscals (que ni PP ni PSOE han volgut publicar mai);

·       la reforma de la LOFCA estrictament valenciana, que sorgesca del debat i consens del parlament valencià;

·       creació en les Corts de la Comissió de Reforma del Finançament autonòmic.

Segons informa Blay, “el govern del PP les ha rebutjat sense més, sense donar arguments o motius del rebuig, mostra per tant que no s’agafa seriosament els problemes dels valencians i fa d’un tema tan important, com les balances fiscals, un instrument d’atac i confrontació amb el govern de Madrid, i no buscant la manera de resoldre el problema de forma seriosa i per consens com li plantejava el BLOC: almenys així ho ha mostrat el govern de Sedano en Alcoi”.

 

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.