ImageEL BLOC INFORMA QUE EL NOU JUTJAT COSTARÀ A LES ARQUES MUNICIPALS PROP DE 500 MILIONS DE LES ANTIGUES PESSETES

Paco Blay: "Per falta d’inversions de la Generalitat, el municipi pagarà prop de 500 milions de les antigues pessetes per un jutjat que cap informe tècnic avala. Des del BLOC demanem a l’alcalde que encara està a temps de rectificar i no persistir en l’error de fa tres anys”

 

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha denunciat el que considera un autèntic error en la gestió dels diners dels alcoians ja que el govern de Sedano ha aprovat una despesa plurianual per valor de més de 1.315.000 euros per a l’ampliació de l’edifici destinat als nous jutjats (956.000 euros per a l’anualitat 2008, i 359.000 per al 2009). A aquesta quantitat cal sumar els quasi 1.200.000 euros que ja s’han gastat en les obres mampreses fins ara.

Segons Blay, aquest quasi 3 milions d’euros eixiran de les arques municipals, és a dir de la butxaca de tots els alcoians, quan en realitat la construcció i obres dels jutjats les hauria de pagar la Conselleria de Justícia, de la mateixa manera que les Escoles i Instituts les construeix la Conselleria d’Educació i els Hospitals la Conselleria de Sanitat. “En el cas d’Alcoi és més greu perquè tot aquest desficaci prové de l’època en que l’alcoià Miguel Peralta era Conseller de Justícia, i no va ser capaç en tota la legislatura de fer un projecte -i dotar de la financiació corresponent- de reforma dels jutjats o de nova construcció, quan aquesta necessitat era un clamor entre els professionals del dret”.

Segons el portaveu del BLOC, tot ve del Ple de març de 2005 on es va aprovar una modificació del Conveni amb la Generalitat per a la rehabilitació del Centre Històric, en la qual s’incloïa precisament una partida de quasi 1’2 milions d’euros per a la rehabilitació de l’edifici de la Mare de Deu i destinar-lo a jutjats. En aquell Ple el BLOC va votar en contra, per tres tipus de raons:

* per raons econòmiques, perquè era responsabilitat de la Conselleria dotar d’infraestructures judicials al municipi i no de l’Ajuntament, que podia dedicar a altres prioritats del Centre Històric eixa partida; la Conselleria segueix sense invertir en Alcoi en matèria de jutjats.

* per raons tècniques, perquè no disposàvem dels informes dels usuaris habituals del jutjat: jutges, treballadors, advocats, policies, veïns i professionals de la comarca, i encara no existeixen els informes ni la conformitat, i perquè a més va a carregar-se de trànsit un Centre Històric que necessita més de vianants que de cotxes;

* i per raons patrimonials, perquè es perdia un edifici emblemàtic –un dels més antics d’Alcoi, si no el més antic dins del casc urbà- que es podia dedicar altres usos més municipals, com un museu, que no es podrà fer perquè serà titular la Conselleria i no el municipi.

Després d’un intent de trasllat, es va veure que no hi havia espai suficient i els treballadors es va negar, situació que s’haguera pogut preveure o evitar si s’hagueren fet les consultes escaients, cosa que no es va fer. Es va anunciar aleshores que es construiria un edifici annex per a arxiu amb un pressupost aproximat de 240.000 euros, però sembla que també és insuficient, perquè arar el govern del PP ha aprovat una inversió cinc vegades més elevada: més de 1.300.000 euros, que tornaran a eixir dels alcoians, i sense tenir encara els informes tècnics corresponents, malgrat el muntant total d’inversió de passa de 2’5 milions d’euros.

 “I tot açò, afirma el regidor, a més a més sense contrapartida per part de la Conselleria de Justícia, que encara no ha signat cap document per a què el vell edifici dels jutjats de la Plaça Ar-Azrac passe a patrimoni municipal a canvi de l’edifici rehabilitat. La gestió doncs és ben ruïnosa per al municipi, malgrat ser del mateix partit el govern de la Generalitat i el del municipi: el PP”.

Acaba Blay la seua nota fent una crida a l’alcalde Sedano recordant-li –i recomanant-li- “que encara està a temps de rectificar, i que no gaste més diners en un projecte erroni des del principi, i que es pot fer un ús dotacional més assenyat de l’edifici, com un museu -o altre-, tal com ja els vam advertir i proposar fa tres anys”.

 

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.