ImageEL BLOC D'ALCOI LAMENTA QUE TANT EL PP COM EL PSOE S'OPOSEN A QUE LES UNIONS CIVILS (O PARELLES DE FET) SE CELEBREN AL SALÓ DE PLENS DE L'AJUNTAMENT

En el passat Ple de l'Ajuntament d'Alcoi, el BLOC proposava que les Unions Civils (o parelles de fet) es pugueren celebrar solemnement al Saló de Plens. Tant el PP com el PSOE votaren en contra de la proposta, que no va eixir aprovada. Des del BLOC lamentem que no puga donar-se una solució als ciutadans que desitgen fer-ho així.

Us adjuntem la proposta que vam fer al Ple, per si és del vostre interés conéixer tots els termes proposats.

BLOC – Moció Unions Civils al Saló de Plens

Francesc X. Blay Meseguer, regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, d'acord amb l'article 97 del Reglament d'organització, funcionament i règim jurídic de les entitats locals, presenta davant el Ple de l’Ajuntament d’Alcoi, per a la seua discussió i aprovació, la següent:

MOCIÓ

En els últims mesos, el Registre Civil de la nostra ciutat, responsable de la tramitació dels matrimonis civils, per saturació de faena, per falta de personal o per uns altres motius, està endarrerint més del que les parelles voldrien la resolució dels expedients de casament. Amb la qual cosa, molts joves no saben ben bé si en la data que han elegit per a casar-se en l’Ajuntament i celebrar-ho amb els seus amics i familiars, podran fer-ho.

Incertesa que resulta especialment greu per tot el que acompanya un esdeveniment com l’esmentat: restaurant on celebrar-ho –s’han de reservar amb molta antelació–, desplaçaments de familiars i amics –especialment si hi ha estrangers implicats–, permisos de les empreses per matrimoni, etc. Les conseqüències d’aquesta incertesa, i amb freqüència la irresolució de l’expedient el dia assenyalat, poden ser molt perjudicials i onerosos per als implicats.

Una possible solució del problema podria ser introduir dues novetats en la anomenada “unió civil” –coneguda com “parella de fet”–, regulada per ordenança a l’Ajuntament d’Alcoi des de 1995: la primera, celebrar una unió civil, que necessita menys tràmits, en el mateix Saló de Plens, amb la solemnitat que les bodes tenen; i la segona, fer-ho davant d’un regidor, tal com si fora una unió matrimonial. Sempre, evidentment, a petició dels interessats.

Amb la qual cosa podria salvar-se tant el conjunt d’activitats que acompanyen una boda –hi hauria, efectivament, un acte administratiu d’unió de parella–, com la d’obrir la possibilitat que també aquelles parelles que no volen casar-se però desitgen celebrar una unió civil amb més solemnitat, ho puguen fer.

Pot recolzar aquesta proposta el fet que la mateixa ordenança considera que les unions civils tenen per a l’Ajuntament d’Alcoi la mateixa consideració juridicoadministrativa que les unions matrimonials (art. 5é).

Per tant, proposem afegir en aquest mateix article l’autorització, a petició dels interessats, de portar a terme la signatura de la unió en el Saló de Plens, així com la intervenció, per delegació del Sr. Alcalde, d’algun regidor. Podria ser, per exemple, completar l’article 5é de l’ordenança amb les següents línies, tot i que podria ser qualsevol altra formulació que tinguera el mateix efecte jurídic i administratiu: “Per això podran celebrar-se en el Saló de Plens, davant d’un regidor, a petició dels interessats, seguint els tràmits ordinaris que acompanyen les celebracions de matrimoni”.

Lògicament en aquest casos, haurien de satisfer la taxa que l’Ajuntament d’Alcoi té prevista per a la celebració de matrimonis.

És per tot el que s’ha exposat que el Grup Polític Municipal del Bloc Nacionalista Valencià a l’Ajuntament d’Alcoi proposa al Ple l’adopció del següent

ACORD:

Modificar l’ordenança que regula la inscripció en el Registre Municipal de Unions Civils (les anomenades “parelles de fet”) en el sentit que puguen tenir lloc en el Saló de Plens, i davant d’un regidor, si així ho desitgen els dos membres, afegint el següent paràgraf a l’article 5é:

“Per això podran celebrar-se en el Saló de Plens, davant d’un regidor, a petició dels interessats, seguint els tràmits ordinaris que acompanyen a les celebracions de matrimoni”.

Alcoi, 25 de novembre del 2008

  

Francesc X. Blay Meseguer

Portaveu del Bloc Nacionalista Valencià