ImageEL BLOC PROPOSA QUE EL PLA DIRECTOR DEL MOLINAR ES CONFECCIONE A ALCOI ENTRE TÈCNICS, HISTORIADORS I REPRESENTANTS MUNICIPALS

Paco Blay: “Donada la importància del tema i la complexitat de les intervencions a enllestir, és important que es faça des d’Alcoi, amb participació, almenys en les seus línies mestres”.

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, considera que el Pla Director del Molinar o almenys les línies mestres del que hauria de fer-se en la zona seria millor que s’enllestira des d’Alcoi amb els tècnics que ja coneixen els problemes de l’entorn, historiadors experts en el tema i representants municipals.

 El complex del Molinar va ser declarat BIC en la categoria de “conjunt històric” en agost del 2005; el Decret de declaració incloïa tretze elements, els quals han anat assolint un elevat grau de deteriorament en els darrers anys. Segons la Llei del Patrimoni Cultural Valencià, un conjunt històric “És l’agrupació de béns immobles, contínua o dispersa, clarament delimitable i amb entitat cultural pròpia i independent del valor dels elements singulars que la integren”.

La situació actual presenta bàsicament tres problemes previs que caldria resoldre el més aviat possible:

1)     La propietat de les fàbriques, que és privada en la majoria dels edificis i s’hauria de depurar aquesta circumstància, o pel contrari cap administració donarà cap ajut o subvenció per a intervenir en fàbriques que no són de titularitat pública. “En el BLOC estem d’acord en què els tècnics municipals vegen quina és la forma jurídica més directa i ràpida”.

2)     La redacció d’una mena de Pla Director o marc general d’intervenció que marcara les directrius bàsiques del projecte (objectius, seqüenciació, criteris d’intervenció, funcions i usos futurs…). “Seria important constituir una mena de Comissió Mixta entre tècnics i experts –preferentment d’Alcoi, coneixedors directes del problema i/o amb experiència sobre el particular-, historiadors locals i els grups polítics representats en l’Ajuntament”.

3)     Buscar on siga les inversions necessàries per a portar a terme el Pla enllestit per eixa Comissió Mixta que serà a llarg termini, però que no hauria de parar. “Per a aquest aspecte, fonamental i que desborda les possibilitats pressupostàries de l’Ajuntament, seria necessari recabar el concurs de totes les administracions implicades: la local, la provincial, l’autonòmica, l’estatal i l’europea. Caldria anar pensant en la constitució d’una Fundació que donara participació a les Universitats i al sector privat, el qual podria participar com una mena de mecenatge”.

 

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.