ImageEL BLOC CONSIDERA POC ÚTIL, SESGAT I MANIPULADOR  EL PLA DE PARTICIPACIÓ SOBRE L’HOTEL DE LA FONT ROJA

 Paco Blay: "No solament es burocratitza i limita la participació ciutadana, sinó que les preguntes que es fan van dirigides a obtenir les respostes que l’enquestador vol obtenir i no a copsar l’estat d’opinió real de la població”.

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha criticat el Pla de Participació Pública enllestit per la Diputació d’Alacant sobre l’Hotel de la Font Roja  presentat ahir en el Centre Cultural, titulat dissimuladament i de forma capciosa “Mejora de los equipamientos en el ámbito de la zona de uso público intensivo recreativo del Parque Natural de le Font Roja”, perquè el considera excessivament burocratitzat, sesgat i manipulador, avisant els ciutadans que no caiguen en la trampa de les aparents millor formes actuals, ja que el que es busca és el mateix que l’estiu passat: construir un Hotel en el cor de la Font Roja.

Per al regidor del BLOC, seguir intentant el projecte d’Hotel és solament un problema de tossuderia política del PP local i provincial, ja que després haver-se’n adonat que la forma de gestionar el problema ha estat molt dolent aquests darrers mesos (Sedano ha insultat i enganyat els ciutadans i mostrat molta arrogància, menyspreant 11.000 signatures i opinions raonables), i no reconeixent que l’empresa elegida no complia les mínimes garanties, segueixen amb el projecte però venint al rescat la mateixa Diputació i el seu president Ripoll, que és notòriament “zaplanista”, però variant l’estratègia mediàtica i social. Segons Blay, “el que ara es busca és senzillament  “colar” a l’opinió pública l’Hotel de forma menys  crispadora, amb unes formes més suaus i amb un màrqueting diferent. La consulta-trampa preparada obeeix a eixos objectius. Hauria estat més honest per part del PP reconèixer l’error del projecte, agrair a la Plataforma els avisos sobre la insolvència de l’empresa encarregada, demanar disculpes pels insults i les mentides que han eixit del PP, i dedicar-se a treballar per coses molt més útils per a la ciutat i els ciutadans“.

En qualsevol cas, els motius que porten al regidor del BLOC a rebutjar el Pla de Participació Pública presentat ahir, per considerar-lo capciós, sesgat i burocratitzat són les següents:

1.- En la presentació es va afirmar que es pretèn conèixer l’opinió que la ciutadania té sobre el possible impacte paisatgístic d’un establiment hoteler al cor de la Font Roja. Però el projecte no es va presentar; solament es va afirmar que hi havia efectivament un projecte inicial de 30-40 habitacions, però que no estava tancat i ni era definitiu. “Nosaltres pensem que difícilment podrem avaluar l’impacte si no sabem en què va a consistir l’Hotel. S’hauria d’haver fet a l’inrevès: opinar sobre un projecte concret (emplaçament, altures, espai ocupat, infraestructures complementàries, etc.). Estem en les mateixes que l’estiu passat: s’oculta el projecte previst”.

2.- Les preguntes que es fan estan dirigides a obtenir les respostes que es desitgen (com, posem per cas, si fa falta ampliar les instal·lacions per a vehicles, o si cal actuar sobre els antics xalets “en estado de ruina”, entre altres), i no es fan preguntes sobre les quals es pot obtenir respostes no desitjades (com, per exemple, si fa falta realment un hotel en el cor del Parc i si són suficients les places de cases rurals, o si amb instal·lacions al servei del Parc es considera suficient). “Aquesta forma d’enquesta realment serveix de ben poc perquè burocratitza la participació ciutadana –no hi a penes debat i tanca les possibles respostes– i dirigeix les respostes. És molt semblant a l’enquesta sobre l’Estambrera, que anava en la mateixa línia. L’objectiu és clar: obtenir les respostes desitjades i no copsar el vertader estat d’opinió del ciutadà. En qualsevol cas, si a la Diputació ia l’Ajuntament l’interessa l’opinió dels ciutadans, ho tenen clar: quasi 11.000 volen l’Hotel fora del Parc. Com diu la dita popular, ni estan totes les que són ni són totes les que estan”.

3.- Es pregunta així mateix si  -citem literalment-  “una millora de l’oferta d’aquest tipus d’allojament podria comportar un efecte positiu sobre l’economia local”.  “Per a nosaltres la pregunta és molt perillosa, ja tot allò que supose inversions, pot ser bó per a la ciutat, en principi i en general; per això s’espera un sí com a resposta massiva. Però el problema no és eixe. El problema per al BLOC és doble i així caldria platejar-ho: per un costat, si els possibles efectes positius –no s’especifica quants ni quins, i és importantíssim en aquest cas- compensen l’impacte mediambiental d’un hotel i la privatització d’un espai emblemàtic; i per l’altre, que qui ha d’avaluar l’impacte econòmic és qui proposa el projecte per a poder justificar-lo, i no a l’inrevés com es pregunta. L’única aproximació que s’ha fet al tema és el mateix document que va repetint-se en tots els expedients oberts sobre l’Hotel, l’anomenat “Estudi de Viabilitat”, que és molt fluix al nostre criteri, barrejant xifres aleatòries, i preveu rendibilitat amb un increment  fins els 100.000 visitants a partir d’una mitjana actual de 70.000”.

4.- La forma de plantejar l’Hotel és també enganyosa, com una “millora dels equipaments….”, de manera que es pretén justificar la intervenció barrejant els problemes o possibles actuacions en el Parc amb l’Hotel, com si gràcies a la necessària intervenció en l’Hotel es podrà ordenar tot el Parc i resoldre els altres problemes. “En el BLOC ho tenim clar: no cal Hotel per a resoldre el problema del trànsit o de la zona dels paellers -o de picnic com es diu en l’enquesta-, o fins i tot per dotar d’instal·lacions adients a la brigada de manteniment o als investigadors. Tots ells poden tenir solució sense fer l’Hotel. L’Hotel no és la solució, és l’excusa o el pretexte; i no estan lligats en absolut. Barrejar els temes com es fa, és senzillament una manipulació”.

5.- Un tema que no ha quedat gens clar és el de la restricció dels vehicles en festius i caps de setmana, entre altres raons –però sobretot– per problemes de seguretat en cas de catàstrofe: que els cotxes de bombers i ambulàncies puguen circular amb llibertat. “Potser faça falta algun tipus de regulació, però no va quedar clar si la restricció de vehicles per als ciutadans afectaria també als usuaris i clients de l’Hotel. Sembla que no. Tampoc no es pregunta res d’açò a l’enquesta, ni quina solució adoptaria l’enquestat en cas d’incendi. No fa falta hotel per a resoldre i ordenar aquest problema”.

6.- Una última reflexió fa el representant del BLOC: aquesta tossuderia està costant molts diners a l’erari públic (18.000 euros a Arsel, primera redactora del Plec de condicions, que no ha servit de res; consultories a empreses de màrqueting per a modificar l’opinió pública; redacció de l’actual projecte, que ja existeix abans de fer cap consulta, però ningú no coneix; 240.000 euros per “tapar” la marquesina; etc.). “Per a nosaltres, fidels a la nostra proposta de d’urbanisme de consens, hagués estat molt més econòmic i útil des de tots els punt de vista fer una reunió a alt nivell entre els representants polítics, de la Plataforma i dels veïns per tal consensuar què es pot fer en la Font Roja i què no, què pot fer falta i què no. Segurament ja fa temps que hauríem resolt els possibles problemes i l’hauríem millorat a satisfacció de la majoria dels ciutadans”.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.