ImageEL PARTIDOR, UNA BONA OPORTUNITAT

Al setembre del 2008, i a proposta del secretari de Política Econòmica d’aleshores, Rafael Beneito, l’Assemblea d’Alcaldes i Regidors del BLOC aprovava a la Vila un conjunt de mesures per a ajudar a eixir de la crisi. Una d’elles era precisament activar la intervenció pública en el sector de la construcció –un dels més afectats– per la via de la rehabilitació, l’actuació en barris degradats i la construcció d’habitatges de promoció pública.

Per això, que l’IVVSA vulga intervenir en la zona-barri del Partidor per a construir vivendes i revitalitzar el barri, ens sembla correcte i constitueix una bona notícia. En principi. I pot ser, al mateix temps, una bona oportunitat. Vegem totes dues.

Diem “en principi” perquè, per un costat, per als temps que corren d’aturada greu de l’activitat constructiva, una intervenció pública la saludem en el BLOC amb esperança perquè donarà faena al sector, els preus seran assequibles (els de vivenda pública), podrà atendre preferentment els més necessitats d’habitatge (joves i famílies amb menys recursos) i recuperarà una zona degradada com el barri del Partidor. Però, per l’altre, en canvi, tenim els nostres dubtes; i no són petits ni balders.

L’urbanisme que practica el PP al País Valencià —no és cap descobriment— no és de fiar. La destrucció sistemàtica del territori que ha practicat des del 1995, les desenes de PAIs que hi ha en els tribunals, el preu exorbitant que han adquirit les vivendes malgrat la febre constructora…, entre d’altres, són fets objectius revalidats per informes negatius tant del Síndic de Greuges valencià com del Parlament Europeu (els coneguts com informes Fourtou i Auken).

A Alcoi, a més a més, la política urbanística del govern municipal del PP presenta més ombres que llums: enderrocament de casalicis dignes de conservar en el Centre Històric (com la casa dels Carmelos i la del “Xatarrero”); absència quasi total de rehabilitacions; incompliment de compromisos adquirits en Ple (com el consens sobre l’Estambrera); destrucció de jaciments arqueològics sense prendre cap mesura (com la necròpolis islàmica del Castellar per l’empresa el Serpis) o construccions sense excavacions prèvies en zones delimitades; projectes insostenibles (com l’Hotel de la Font Roja i el polígon de la Canal); urbanitzacions innecessàries (com la de Serelles i la futura de Xirillent Golf); la dolenta gestió dels aparcaments (el de la Rosaleda té una sentència en contra, i en el de la Uixola han tolerat que l’empresa faça el que vulga); forta contestació social en alguns projectes (com el del PRI del Sector 2, al qual de fet s’ha renunciat a ell)…

Si amb el Partidor es continua actuant de la mateixa manera… malament. Des del BLOC sempre hem defensat un “urbanisme de consens”, i és el que ara continuem demanant.

Per això pensem en el BLOC que la intervenció en el Partidor és una bona oportunitat des de tots els punts de vista: per a l’IVVSA, perquè podrà millorar la seua imatge a causa dels temes pendents que encara té a Alcoi, com el barri de la Sang (amb dolents acabaments), o l’anunciat de la Riba (fins ara no s’havia fet res, i sembla que s’ajorna per a després del Partidor); per al govern municipal, perquè podrà demostrar que és capaç i té voluntat de fer les coses millor de com les ha fetes fins ara; per als veïns i l’equip redactor del primer projecte, perquè podran influir i participar en una iniciativa que els afecta i sobre el qual tenen molta faena avançada; i per als altres grups polítics, perquè tindran la possibilitat de fer les seues aportacions amb total lleialtat.

De tot açò qui ha d’eixir guanyant és tota la ciutat, perquè per un costat es beneficiarà d’unes inversions públiques generoses que tan necessàries són en aquests moments de crisi (si és que hi arriben); i, per l’altre, gaudirà d’un projecte que esperem (demanarem) que serà tan participatiu com d’excel·lència urbanística i arquitectònica. És el moment de demostrar que a Alcoi sabem combinar amb imaginació i creativitat un urbanisme per a les persones amb formes arquitectòniques que respecten la ciutat històrica i combinen de forma harmònica rehabilitació, reconstrucció i reedificació.

                                                                                                                          Francesc-X. Blay, Portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi