ImageEL BLOC CONSIDERA QUE EL SERVEI D’AUTOBÚS COSTA MOLTS DINERS I NO DONA BON SERVEI

 Paco Blay: "El darrer contracte, aprovat en Junta de Govern del 7 d’agost, es va tramitar de forma precipitada, irregular i poc transparent. Costa molts diners que l’Ajuntament paga a l’empresa sense  a penes control”.

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat l’oposició del seu grup tant al contracte que ha aprovat l’Ajuntament per al servei d’autobusos com per la forma en què s’ha tramitat una tema tan important i perquè suposa pagar a l’empresa diners de tots els alcoians sense contrapartida justa.

Per al representant del BLOC el govern del Sr. Sedano no està gestionant bé un servei tan important per a la qualitat de vida dels ciutadans, especialment dels segments socials que menys utilitzen cotxe particular (estudiants, persones majors, famílies modestes, xiquets, discapacitats …), al marge que cal potenciar el transport públic per tal de fer d’Alcoi una ciutat més sostenible.

Per a Blay, “el govern del PP No defensa bé els interessos dels ciutadans i protegeix els de l’empresa concessionària; és un servei que costa molts diners i no dona la qualitat del que costa: cal exigir més control i eficiència de la gestió”.

El grup polític del BLOC ha elaborat un llarg informe de tota la documentació, i ha arribat a la conclusió que tant el procediment com el contingut de l’acord amb Subús conté molts punts febles, que no asseguren un bon i eficient servei i a més a més no inclou a penes control sobre la gestió del servei.

Els punts fonamentals que el regidor del BLOC destaca per a justificar la seua posició són les següents:

1.- Mai s’ha explicat satisfactòriament la davallada de viatgers des del 1999, quan es convoca la concessió. En qualsevol cas, el govern del PP sempre ha acceptat com a correctes  les xifres que exhibeix l’empresa concessionària, sense posar-les en dubte ni establir algun tipus de control “paritari”.

2.- L’acord del 2005 fou un mal acord: se’n derivaren moltes obligacions per a l’Ajuntament i era molt poc exigent amb la gestió de l’empresa. I seguim pràcticament igual. (La novetat de les penalitzacions o incentius solament dependran d’una enquesta de satisfacció de l’usuari, no d’un control objectiu de la qualitat del servei).

3.- L’auditoria ha servit de ben poc: ha servit per a disposar d’una mena de “sentència salomònica” sobre la situació contractual entre l’Ajuntament i Subús. Però no ha entrat –perquè no se li va encarregar- en el fons de la qüestió: els comptes reals de l’empresa, perquè es perden viatgers (si és que se’n perden tants), etc.:

4.- Les formes i el procediment han estat precipitats, irregulars i poc transparents (en agost, sense complir els terminis de les convocatòries per a les Comissions Ordinàries, amb falta de documentació, canvis de documents a última hora, precipitació…). Què pretén ocultar el govern del PP?

5.- Els informes dels tècnics municipals no ho veuen gens clar: ni els comptes reals de l’empresa, ni la forma de finançament de les inversions, ni la mateixa gestió… La precipitació també la constata l’informe jurídic.

6.- El nou acord segueix sense establir controls rigorosos de la gestió i del bitlletatge (hi ha sistemes electrònics per a fer-ho segon a segon), ni tampoc sistemes per a millorar el servei (per exemple, control dels busos per GPS i informació corresponent en les parades, com ja es fa en moltes ciutats).

7.- La novetat en el nou contracte de les “penalitzacions”, va acompanyada “d’incentius” (que no tindria per què), però l’aplicació de tots dos dependrà de dues coses que escapen del control de l’Ajuntament: del nombre de viatgers (que seguirà sense control municipal) i de l’índex de satisfacció de l’usuari –criteri subjectiu– però no de raons objectives de qualitat del servei.

8.- Tot i que sembla que s’ajorna de moment, queda oberta la porta a l’alienació de la cotxera que ocupa actualment Subús, la qual deixaria a l’Ajuntament sense eixa infraestructura per a possibles futurs concessionaris.

 

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.