ImageEL BLOC D’ALCOI PROPOSARÀ LA CREACIÓ D’ITINERARIS ESCOLARS PER ALS XIQUETS

Rafel Carbonell: “És important fer una ciutat més amable i, a més, potenciar l’autonomia personal de la gent més menuda, tot facilitant-los l’experiència de poder caminar sols per la ciutat, marcant els itineraris que han de seguir per a anar a les seus respectives escoles”.

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Rafel Carbonell, proposarà la confecció d’uns itineraris escolars per tal que els xiquets puguen desplaçar-se per la ciutat, des de sa casa als seus col·legis i a l’inrevés, per camins perfectament senyalitzats que els donen seguretat i garanties, cada dia.

El representant del BLOC indica que aquesta experiència ja està portant-se a terme fins i tot en gran ciutats, amb la col·laboració dels col·legis, els quals, d’aquesta manera, contribueixen a eixamplar la formació i la integració en la societat dels xiquets, des de ben jovenets. “Potser una bona proposta, perquè les xiquetes i els xiquets vagen adquirint autonomia per a desenvolupar-se i moure’s per la ciutat, i a més a més, també és una bona forma perquè la coneguen i la descobrisquen per ells mateixos, de forma independent”.

Segons Carbonell, es pot optar per diversos sistemes per a facilitar els itineraris a peu dels xiquets per la ciutat. Per una banda, simplement, podria consistir en una senyalització específica (fletxes, passos de vianants, senyals verticals, etc) en les voreres i en la calçada, que servira tant per a informació als xiquets i als pares com per advertiment als mateixos conductors d’automòbils, a l’hora de reduir la velocitat en veure els senyals.

Per una altra, també, i amb l’objectiu de reduir l’ús de l’automòbil en les famílies, es podria posar en funcionament allò que en algunes ciutats anomenen el “pedibús”; això és, una mena d’”autobús”, perquè els xiquets van en grup, però “a peu “, amb la garantia que una persona major, que pot ser un pare que vaja sent rotatiu cada dia o cada setmana, els acompanya i els recull en les parades, que hi ha a través d’eixe itinerari. “Aquest sistema és especialment recomanable en aquelles ciutat o barris que es produeixen embussos del trànsit en les hores escolars, ja que els pares porten els escolars en cotxes particulars als col·legis. I tindria, òbviament, un doble avantatge: ser educatiu per al xiquets i traure dels carrers un bon grapat d’automòbils”.

Acaba la seua nota el regidor i advertix que “aquest sistema d’itineraris urbans escolars per a xiquets, que en moltes escoles de la geografia peninsular està utilitzant-se amb èxit, s’ha portat a terme –i així s’hauria de fer també a Alcoi- amb el concurs, la cooperació i el consens del centres escolars, en companyia dels grups de pares i de mares, juntament amb la policia local”.

 

Rafel Carbonell. Regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi