Paco Blay: “El PP va prometre en la campanya del 2007 l’eliminació de barreres arquitectòniques per als ciutadans mb dificultats motrius, i la veritat és que ha fet molt poc, malgrat haver disposat de fons de l’anomenatPla E”

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha denunciat el que considera un nou i greu incompliment del programa electoral del PP al no fer les obres necessàries per a eliminar les barreres arquitectòniques que limiten l’accessibilitat d’un sector de la població. “Constitueix una falta de respecte a un col·lectiu que fa molts anys que ve denunciant aquests incompliments i segueixen sense eliminar-se les barreres en llocs importants del pas de vianants”.

El representant del BLOC insisteix en aquest incompliment perquè després d’un bon grapat d’obres sobre la ciutat finançades per l’anomenat Pla E, molts passos de vianants hagueren pogut quedar millor arreglats i no ha estat així, deixant encara uns centímetres d’escaló. “Tant en el Centre com en l’Eixample, segueix havent passos impossibles perquè ha quedat encara un escaló entre el carrer i la vorera difícil de ser salvat per cotxes dels discapacitats, malgrat haver-se portat a terme obres de reforma en el diferents carrers, però no s’ha complit l’ordenança que diu clarament que ha d’estar rasants la vorera i el sòl  del carrer. I el mateix cal dir d’algunes entrades a garatges de cotxes, que han fet una rampa innecessària i lleva l’horitzontalitat que necessiten els vehicles dels discapacitats, els quals quan hi passen tenen tendència a caure al carrer, amb evident perill per a les persones”.

Blay observa la contradicció en què incorre el govern de Sedano al no donar llicències d’obertura a locals comercials si no s’eliminen les barreres arquitectòniques, i l’Ajuntament en canvi no compleix amb les seus obligacions d’eliminar les barreres. “La gran oportunitat ha estat les obres que s’han portat a terme i no ho han deixat com les ordenances diuen. Fins i tot en alguns carrers no queda espai suficient en els voreres per a un carret, per estretes, quan s’haguera pogut suprimir i fre més pla el carrer, amb els bolards protectors corresponents”.

Acaba la seua nota el regidor Blay recordant que aquest tema, que tantes crítiques genera des de el col·lectiu afectat,  des del BLOC ja el vam proposar com a un dels dos criteris que s’haurien de prioritzar per a gestionar les inversions del Pla E; i  eren precisament aquests: seguretat vial (passos de vianants, reparació de totes les voreres, bol·lards en els carrers on s’aparca damunt les voreres,  semàfors sonors per a invidents, senyalització horitzontal i vertical generosa…) i accessibilitat (eliminar totes les barreres arquitectòniques per a les persones amb dificultats motrius que depenguen de l’Ajuntament: rampes, duració de semàfors, edificis públics –l’ascensor, sobretot!-, etc.). “És cert que en algunes coses s’han portat  a terme (rotondes, ascensor, semàfors sonors…), però és evident que l’accessibilitat no ha estat un criteri prioritari ni s’ha gestionat bé, i encara està pendent malgrat ser una promesa electoral. En pobles més menuts que Alcoi ja s’ha resolt millor el tema”.

Paco Blay. Regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.