El BLOC d’Alcoi recorda que no es pot garantir en la Canal el “vertit zero” que demana la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

Paco Blay: “La bassa o pressa que s’hauria de fer en la Canal, per a garantir el “vertit zero” que demana la CHX,no és cap garantia després el casos d’Aznalcóllar i Hongria, i es pot posar en perill l’aigua que beuen més del 70% dela alcoians”

 

 El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha denunciat el que considera un greu perill per a l’aqüífer del Molinar, del qual beuen més del 70% dels habitants d’Alcoi,  la construcció d’instal·lacions productores en la zona de la Canal, tal com es preveu en el Model Territorial aprovat en solitari per govern municipal del PP.

 

Segons Blay, l’informe de la Conselleria de Medi Ambient, que assumeix el de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), donada la situació de les parcel·les que es volen transformar en sòl urbà per a activitats de caràcter econòmic, s’ha de garantir el que s’anomena “vertit zero” per a evitar que cap vertit procedent de la zona puga contaminar el barranc de Regall i del Molinar. L’informe diu literalment:

“4. Los condicionantes hidrogeológicos de la zona implican la necesidad de evitar que cualquier vertido procedente, de la zona industrial, ya sea por causas accidentales o por desbordamientos debidos a precipitaciones excepcionales, alcance áreas permeables de los barrancos del Regall y de la Batalla. Esta afirmación (…) supone en la práctica garantizar el vertido cero a la red de drenaje de los referidos cauces.

5. Dicho vertido cero podría conseguirse mediante la construcción de una presa con capacidad de embalse suficiente y ubicada en una zona en la que quedase garantizada de

forma natural la perfecta impermeabilización del vaso. (…) Para ello será imprescindible

realizar, además de los estudios técnicos adecuados que permitan asegurar dichas

condiciones y despejen las incertidumbres existentes sobre la presencia de posibles

sumideros, aquellos otros que demuestren su viabilidad económica”.

El regidor del BLOC recorda que “es pràcticament impossible garantir en la zona el que la CHX exigeix, ja que a més que la zona és bàsicament de capes d’argiles i margues, moltes d’elles diaclasades, és que la zona és sísmica i qualsevol moviment sísmic –dels quals en sofrim periòdicament en aquesta zona muntanyenca d’interior-, podria partir la presa o bassa i llençar tots els vertits sobre l’aquífer, contaminant-lo de forma irreversible”.

Per altre costat, Blay recorda així mateix que en els darrers anys ha hagut dues catàstrofes ecològiques precisament per rotura de basses o de presses que retenien vertits contaminats: la d’Aznalcóllar en Huelva, que va afectar greument al Parc Natural de Doñana,  i la de fa poques setmanes d’Hongria. “Accidents com aquests podrien repetir-se també en la Canal, i per tant caldria buscar altres solucions tècniques que no posaren en cap moment en perill els aqüífers dels alcoians”.

Acaba la seua nota Blay recordant que “si es porta endavant el projecte del PP per a la Canal i es produeix un accident semblant als esmentats, els responsables subsidiaris seran els que han votat favorablement a la iniciativa”.

Paco Blay. Regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *