El BLOC denuncia que el govern de sedano ha pujat la taxa d’aigua quasi un 20% des del 2003.

Paco Blay: “Malgrat incloure el PP en el seu programa electoral del 2007 que no havien pujat les taxes d’aigua, no era veritat: entre 2003 i 2007 les va augmentar en un 10%, i des del 2007 a l’actualitat en quasi un altre 10%, i no té previst ni cap premi per bon ús ni cap bonificació per situacions difícils”.

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha explicat que el PP no va dir la veritat en el seu programa electoral per al 2007 en el tema de les taxes de l’aigua potable, ja que deia en el seu programa, literalment, que  “Las tarifas del agua no han aumentado”. De fet, entre 2003 –inici de l’anterior legislatura– i les taxes del 2006 per al 2007 –les vigents en el moment de les eleccions–, van augmentar una mitjana del 10% (tant el que es paga segons el calibre del contador com el mateix consum). “I des del 2006 a aquesta any ha augmentat un altre 10%, la qual cosa suma quasi un 20%, malgrat presumir en el 2007 de no haver pujat les taxes”.

El regidor del BLOC recorda que tots els anys demana que el primer tram de consum domèstic s’amplie almenys als 25 ó 30 m3, ja que la situació actual d’un primer tram de consum de 15 m3 és en realitat el que consumeix una persona sola al trimestre, i Blay insisteix “que hauria d’haver una tram més social o que fora almenys el que consumeix un nucli familiar de dues persones. Altres municipis del nostre entorn, com Muro, tenen  un primer tram de 30 m3, i altres fins i tot l’estiren fins els 45 m3”.

Pel que fa les taxes o preu de l’aigua també a Alcoi es paga més que en altres municipis, tot i disposar d’aigua de manantial, que costa menys diners preparar-la per al consum. “A Alcoi costa  en general més del doble que en Muro: 0’14 euros m3 per als 30 primers m3 en Muro, front a 0’30 els primers 15 m3 a Alcoi. Però és que el segon tram (15-45 m3) d’Alcoi, on arriben la majoria de les famílies alcoianes, ja costa 0’51 euros. En Cocentaina el primer tram, de 15 m3, costa 0’18 euros, i el segon fins 42 m3 costa 0’38 euros. En altres municipis es de 0’17 els primeres 45 m3”. 

Blay recorda que va denunciar en el Ple on van aprovar les taxes una contradicció en la gestió del servei, ja que per un costat el govern municipal presumia d’haver aconseguit en pocs anys que els ciutadans feren un esforç d’estalvi en el consum –en realitat, un raquític 2%-, però per l’altre la baixada de consum podria provocar desequilibri econòmic a l’empresa concessionària, i per això es “castigava” l’esforç d’estalvi pujant les taxes amb l’argument que calia actualitzar les taxes.

El regidor insisteix que el fet és especialment greu perquè en realitat ha estat una falsetat del programa del PP en aquesta qüestió, i més si tenim en compte que el programa afirma literalment que “el programa electoral es un verdadero contrato con los ciudadanos. Nuestro programa es nuestro compromiso con la ciudadanía…”.

Acaba la seua nota recordant que, a diferència d’altres taxes, en el la de l’aigua no solament no hi ha fòrmules per a premiar el bon ús i progressiu estalvi d’aigua, sinó que tampoc hi ha prevista cap bonificació per situacions socials, familiars o econòmiques difícils, i més en els anys actuals que la crisi ha castigat a les famílies més desafavorides.

Paco Blay.

Regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *