El BLOC d’Alcoi presenta al.legacions al bulevard per a què s’ajorne fins circumstàncies més favorables.

Paco Blay: “Tot i ser un projecte útil per a la ciutat, ni per raons econòmico-financeres ni urbanístiques és aconsellable fer-lo ara i de la manera que vol fer-se. Per part nostra, ho tenim clar: Bulevard sí, però no així”.

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha explicat que han presentat al·legacions al projecte del bulevard per a intentar aconseguir que el govern del PP reflexione i ajorne el projecte fins que circumstàncies més favorables, tant de caràcter econòmico-financer –disponibilitat de recursos propis o aliens– com urbanístiques i político-socials –el consens i reflexió tan necessàries– el facen més aconsellable que no ara.

Entre els varis arguments que utilitzen en la seu al·legació per a què es paralitze de moment l’execució del projecte, adjudicat a una empresa implicada en el cas Gürtel i Brugal –la promotora Enrique Ortiz e Hijos-, Blay recorda tres punts cabdals sobre els quals manifesten la seua discrepància profunda del projecte:

1.- La insistent reiteració que el bulevard ha de servir principalment per al trànsit. Diu la Memòria del projecte: “Para el cumplimiento de su principal función, prevista para ser vial colector alternativo al tráfico principal que atraviesa el centro del casco urbano, requerirà disponer de las siguientes características: Alta capacidad de absorción de tráfico, por lo que se dota a cada sentido de circulación principal de varios de carriles…”.

Segons Blay, “el bulevard toca sis centres escolars, amb milers diaris de xiquets joves i familiars –avis, cada vegada més– i per tant de ser plurifuncional. No es pot subordinar tot el projecte al trànsit, i més ara que la variant ha minvat notablement el trànsit per dins la ciutat. Segons els experts, una ciutat té carrers, amb moltes funcions, no carreteres”.

2.-  La utilització del sistema conegut com “Cooperació Púbic-Privat” (CPP) per a emmascarar un deute públic que no es podria contreure en la situació financera actual de les arques municipals. L’informe que avala aquest sistema, elaborat per assessors externs, ho diu ben clar: “La actual situación del Ayuntamiento de Alcoy, y la previsión a medio plazo de ingresos y endeudamiento que hemos realizado, señala que la cuantía inicialmente prevista en 12.445.048 € (P.E.C.), pudiera resultar incompatible con las ratios de endeudamiento previstos por la legislación.” [subratllat nostre]. Per això la solució elegida (CPP) té una finalitat molt clara, que des del BLOC rebutgem: “De acuerdo con ello una de los objetivos que se plantean es el conseguir que los activos y pasivos objeto de este contrato se califiquen como no públicos y por lo tanto no sean registrados en el balance del Ayuntamiento de Alcoy”.

3.- La radical desconfiança del sector públic i la total confiança en la major eficiència del sector privat –tòpic massa repetit pel neoliberalisme– per a justificar que ho faça una empresa privada. Blay, que defensa la cooperació públic-privat però dirigida pel sector públic,  adverteix que en l’al·legació es recorden els casos en els quals la gestió privada de serveis concedits a la Alcoi no funcionen tan bé com afirma l’informe, els continus sobrecosts –de les empreses privades–, i es pregunta “quin sector en darrer terme és més responsable de la crisi actual: si el públic o el privat. Evidentment el privat”.

Paco Blay. Regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *