Rafa Carbonell: “El problema del civisme en la nostra ciutat s’hauria de basar més en la prevenció, l’educació i el compromís, que en la repressió o la sanció. Un Pla de Civisme ajudaria a crear actituds positives en els ciutadans”.

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací.

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Rafa Carbonell, ha manifestat la necessitat que l’Ajuntament porte a terme una autèntic Pla de Civisme que afectaria a tots els aspectes de la convivència i faria aquesta molt més amable i solidària. El regidor del BLOC considera que és molt més important la prevenció i la implicació de tota la ciutadania en la conscienciació i la corresponsabilitat dels problemes quotidians, que no la repressió o la sanció posterior, les quals han de ser l’últim recurs.

El portaveu i candidat a l’alcaldia del BLOC considera que el civisme és una actitud essencial per a la bona convivència entre les persones, i per tant, també ho ha de ser per a la vida pública. La conducta cívica, és a dir, un bon comportament de la gent en la seua vida privada i pública pot fer possible una ciutat amb major qualitat de vida per a tots.

En aquest sentit, defensa Carbonell, “podem afirmar que la nostra societat necessita ciutadans responsables, és a dir, persones que assolesquen els problemes del municipi com a propis i, per tant, que vulguen col·laborar en la construcció i en la millora de la vida col·lectiva. Per això pensem que potser un Pla Local de Civisme impulsat des de l’Ajuntament podria contribuir a millorar la convivència, la solidaritat i la corresponsabilitat”.

Per això, el BLOC va presentar al Ple, al gener del 2004, un Pla de Civisme que abastava fins un conjunt de deu blocs de mesures amb l’objectiu de crear més consciència ciutadana, així com també generar els mecanismes que feren de la ciutat d’Alcoi un model de civisme, de convivència i de respecte al mobiliari urbà. “Incomprensiblement, el govern del PP va rebutjar consensuar l’esmentat Pla, diu Carbonell, i ara es lamentem que hi ha poc esperit cívic a la ciutat, en gran part perquè s’ha fet molt poc en eixa línia de prevenció i de conscienciació. L’Ordenança d’Higiene Urbana aprovada fa un parell d’anys permet sancionar l’incivisme, però no ha generat a penes actituds positives de cooperació. I dubtem que les noves ordenances que estan preparant-se sobre espais públics ho puga fer si no s’acompanya d’un vertader Pla en la línia que hem indicat”.

El portaveu del BLOC recorda que el Pla de Civisme que el BLOC va presentar al 2004 incloïa els següents 10 blocs d’accions a mamprendre –cadascun d’aquestos portava un conjunt de mesures complementàries, que de ben segur hagueren millorat l’estat de la ciutat:

a) Creació de la figura dels Defensor del Ciutadà, per a la difusió, reconeixement i defensa dels drets i deures dels ciutadans.

b) Promoció de la participació ciutadana i de la convivència.

c) Foment de l’ús respectuós i responsable de l’espai públic.

d) Incentivar i reforçar un ús racional del vehicle, compatible amb la resta d’usos de la ciutat.

 

e) Creació d’un cos especial d’agents cívics i d’un Consell Local de Civisme.

f) Inclusió en els currículums escolars de programes i activitats destinats a fomentar el civisme.

g) Inclusió en tots els àmbits de la gestió municipal de criteris i actuacions de foment del civisme.

h) Creació d’una Ordenança de Civisme.

i) Promoció de l’ús responsable dels recursos naturals i foment del reciclatge.

j) Realització de campanyes informatives i de conscienciació sobre el civisme.

 

Rafa Carbonell.

Portaveu i candidat del BLOC a l’Alcaldia d’Alcoi.