Pluges intenses, inundacions incòmodes, nevades sorprenents, incendis forestals (pròxims a llocs habitats), terratrèmols (com a la Manxa fa tres anys)… Què podem fer? Com actuar quan es presenten? Primer que res, el més urgent és tenir a la població informada de la manera de comportar-se en cas d’alguna catàstrofe natural. I el mateix caldria dir dels accidents domèstics (cada any moren persones per incendis en els domicilis).

 Per això, des del BLOC, sempre hem insistit des de fa més de set anys en la necessitat que els ciutadans tinguen al seu abast, en cada casa, una Manual de Catàstrofes per a saber com comportar-se davant els fenòmens excepcionals que alteren la tranquil·la vida quotidiana.

És evident que molts d’ells no es poden evitar (pluges intenses, nevades, terratrèmols…), però d’altres, com per exemple els incendis, amb la preparació adient dels ciutadans, podríem a poc a poc convertir-los en fenòmens d’una gran excepcionalitat. Ara bé, si en la majoria dels fenòmens la capacitat d’impedir-los és mínima, sí almenys disposem de la capacitat de fer que l’impacte sobre la població puga reduir-se si la població té assolides o coneix normes clares i senzilles de comportament de com actuar en cas de produir-se algun esdeveniment natural de caràcter excepcional o davant petits -o grans- accidents domèstics: un incendi a la cuina o per una estufa, una hemorràgia per un accident, etc.

Per aquests motius, des del BLOC vam proposar en el Ple de gener del 2005, i va ser aprovat, que es confeccionara un manual de comportament per als ciutadans per al cas de produir-se algun fenomen extraordinari que obligara a adoptar comportaments diferents als habituals. En aquells dies teníem exemples recents com la nevada del 2003, el tsunami a Àsia, o un petit terratrèmol -afortunadament dèbil- que va afectar a les nostres comarques.

Malauradament, la llista s’ha anat incrementant: diversos incendis a Alcoi -o els d’aquest estiu passat- quasi en l’interior de la ciutat, molt a prop de llocs de residencia; altres incendis domèstics -amb resultats mortals-; el terratrèmol ocorregut fa a penes dos dies a la Manxa, zona considerada bastant estable –d’escàs risc– des del punt de vista sísmic; les inundacions d’aquests darrers dies a Andalusia i Galícia… Tot açò, en definitiva, obliga encara més als responsables públics a agafar-se seriosament la realitat de tenir una població informada sobre els passos a seguir a cas de catàstrofe o fenomen excepcional. Cal recordar quer la nostra zona sí està considerada com de risc sísmic, i de fet hem sofert varis terratrèmols al llarg de la nostra història.

De què es tracta, doncs, quan parlem d’un Manual de Catàstrofes? Que tots els ciutadans disposaren d’un manual breu, clar i senzill perquè sàpiguen com comportar-se en cas de qualsevol situació que requeresca del ciutadans comportaments excepcionals. D’aquesta manera els danys, inevitables, poden ser minimitzats si la població sap com actuar en cada cas i col·labora amb les autoritats –quan calga– a l’hora d’afrontar els seus efectes. Es tracta simplement que el Manual d’Emergències de què disposa l’Ajuntament, degudament actualitzat, arribe a tota la ciutadania en tot allò que li afecten.

Lògicament per a la confecció d’aquestes normes s’hauria de comptar amb la col·laboració d’experts en el tema: Bombers, Policia, Creu Roja, autoritats sanitàries, Protecció Civil… A més a més, aquest Manual hauria de ser repartit a totes les cases de forma gratuïta acompanyant el repartiment d’una campanya d’informació i conscienciació. El més important de tot és que hi haja en cada casa tot un paquet de mesures de comportament imprescindibles, per tal que els veïns actuaren d’immediat de la manera més correcta des del punt de vista tècnic amb la finalitat de facilitar la tasca als agents encarregats i reduir, en la mesura possible, els efectes negatius de l’esdeveniment.

Lògicament, aquest “Manual de Catàstrofes” hauria d’estar escrit de forma didàctica i amb un disseny clar i senzill perquè tots els ciutadans pogueren comprendre’l sense dificultats, i finalment, s’hauria de fer arribar a totes les cases de forma gratuïta acompanyat d’una campanya explicativa i de sensibilització

Francesc-X. Blay Meseguer

Regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi