Rafa Carbonell: “Des del juliol del 2008, que ho va proposar el BLOC en el Ple i ho va aprovar el govern municipal, no s’hi ha avançat gens. I és una mesura econòmica de moltes possibilitats, que potencia sobretot la iniciativa dels emprenedors joves”.

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací.

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Rafa Carbonell, ha recordat una nova paralització per part del govern del Sr. Sedano d’iniciatives que podrien crear riquesa. En concret, la que el BLOC va proposar al Ple de juliol del 2008, ara fa quasi tres anys: “La nostra proposta era molt clara, i més en temps de crisi: és possible convertir la brossa en una oportunitat de riquesa i de llocs de treball si se li dóna l’impuls adequat. Es tractava que l’Ajuntament d’Alcoi elaborara un Pla de mesures per potenciar, especialment entre els joves, la creació d’empreses dedicades al reaprofitament i la reutilització dels residus que es generen a la nostra ciutat. Mai, però, no hem sabut res al respecte”.

Carbonell recorda que la proposta del BLOC anava encaminada a instar al govern municipal que fóra més ambiciós i buscara obtenir beneficis al voltant del reaprofitament d’alguns residus que més que un problema per a la ciutat poden convertir-se en una oportunitat de futur. “Hem de tenir present que, a més del paper, el vidre i els envasos, que ja són un benefici per al municipi per la seua possibilitat de reaprofitament, la resta de la brossa no tota és rebutjable, també es pot reaprofitar si es fa bé la recollida, com és el cas dels residus d’origen vegetal. Però si es barreja amb uns altres productes, perden gran part de la seua possibilitat de conversió en compost de qualitat”.

Insistix el regidor del BLOC que el tema dels residus d’origen vegetal oferix moltes possibilitats: les botigues de verdura, que generen abundants restes orgàniques, així com els procedents de la neteja de parcs, casetes o escoles, podrien contribuir a obtenir un compost de qualitat perfectament reutilitzable i per tant comercialitzable –sempre que no es barrege amb altres productes-, i no com el que ara s’obté, que és de baixa qualitat per la barreja d’impureses que conté.

Carbonell afegix que “Fins i tot es podrien crear empreses de gestió d’aquest tipus de residus, que podrien ajudar a certificar un volum de residus que podria concretar-se en un xec de descompte -o un premi- en la taxa de recollida per a les botigues de verdura o activitats afins que arribaren a un volum que es considerara suficient”.

En la proposta que va plantejar el BLOC al juliol del 2008 es recordava així mateix un camp que, en temps de crisi, podria tenir bones expectatives econòmiques i de negoci, i és el del reaprofitament d’aparells i d’elements que es dipositen en l’ecoparc, però que podrien “retornar” a l’ús normal amb unes petites intervencions i/o reparacions, de manera per tant que compliríem una de les màximes del desenvolupament sostenible: la reutilització. “En l’època que estem travessant, és segur que moltes famílies poden trobar productes necessaris a menys preu, amb la qual cosa li donaríem al reaprofitament dels residus una dimensió social. En certes societats i en certs moments, les botigues de productes de “segona mà” tenen èxit i fan la seua funció social”.

Acaba la seua nota el portaveu del BLOC tot recordant que amb iniciatives d’aquesta mena s’estaria contribuint, al mateix temps, al que els experts consideren cada vegada més necessari i ells anomenen la “diversificació” productiva. “Tinguem present que el nostre municipi genera suficients tones de residus per a generar activitats d’aquest mena. Fins i tot es podria estendre l’àrea d’influència de les activitats esmentades a la comarca, amb la qual cosa reforçaríem la capitalitat comarcal d’Alcoi i serviria també per a ajudar els altres municipis a reaprofitar els seus residus. Heus aquí una tasca de la futura mancomunitat”.

 

Rafa Carbonell.

 Portaveu i candidat del BLOC a l’Alcaldia d’Alcoi