Atònita em vaig quedar ahir quan vaig observar com, a l’hora que començava a sonar “La Muixeranga”, en plena celebració institucional del 9 d’Octubre, els regidors del Partit Popular van desfer files i van desaparèixer de la plaça de Dins, com si el tema no fóra amb ells.

Potser el desconeixement total que semblen tenir sobre aquesta peça musical, els haja fet actuar així. Els inste a informar-se una mica sobre el seu origen, ja que no és només un senyal d’identitat dels valencians, ni molt menys l’himne dels radicals com alguns prediquen, és molt més que això.

En primer lloc, cal dir que “La Muixeranga” és una marxa de processó que s’interpreta en la festa religiosa de la Mare de Déu de la Salut i a la Festa Major d’Algemesí. Per tant, ací tenim el primer argument que demostra que no només és un “himne”, és un component molt més profund, i en aquest cas d’índole religiosa.

El segon argument és una mica més conegut. “La Muixeranga” o “Ball de valencians” també dóna nom als famosos castells humans, que daten del 1733, i que es realitzaven en molts pobles valencians de diferents comarques. Actualment, com hem dit, és Algemesí el poble que ha mantingut intacta aquesta tradició més que centenària.

Ací tenim, doncs, com a mínim dues raons històriques i de pes, per les quals crec que haguera valgut la pena que aquestos regidors que, o bé semblen desconèixer part de la nostra història o bé, pitjor encara la volen negar, s’hagueren quedat a gaudir delque ahir deia en algun mitjà de comunicació el portaveu del PP, “señas que nos identifican como a pueblo”.

Aquesta, la Muixeranga n’és una, i de les més arrelades, ja que com a peça musical es remunta, com a mínim, al s.XV. Vostés, que tant presumeixen de “defensar” els interessos i les arrels del poble valencià, demostren-ho en fets, i no li donen l’esquena a les nostres senyes d’identitat.

En les nostres mans tenim, ara més que mai, evitar que aquells polítics que desconeixen o no volen defensar allò que ens fa ser poble i valencians ens governen, no sols des de València sinó també des de Madrid.

Ester Revert.

Secretària Grup Municipal Bloc – Compromís Alcoi