Compromís Alcoi participa en la Jornada “Municipis, Cooperació i Solidaritat”

 El regidor de Compromís a l l’Ajuntament d’Alcoi, David Abad, va participar ahir en la Jornada organitzada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i la Coordinadora valenciana d’ONGD: “Municipis, Cooperació i Solidaritat” i que va comptar amb uns 200 assistents, fonamentalment Regidors. Només Abad va assistir de l’Ajuntament d’Alcoi, i cap membre del govern municipal.

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací.

Una de les reflexions més interessant la van realitzar representants del Comerç Just per tal que els Ajuntaments incorporaren la Compra Pública Ètica a totes les seues adquisicions, contractes i compres. L’Administració Pública representa el 19% del PIB representant ser el màxim comprador de l’Estat i podria marcar tendències de solidaritat també en les compres. “En el nostre Pressupost municipal alternatiu ja proposàvem criteris de Compra Ètica en totes les contractacions que féra l’Ajuntament d’Alcoi i el Govern municipal no ho va acceptar posant com a excusa motius jurídics, quan ahir a la jornada es van donar exemples clars. Des de Compromís estudiarem la documentació i, en els pròxims mesos tornarem a fer la proposta d’incorporar criteris ètics i socials en totes les compres municipals.”

Per altra banda a la jornada es van posar dos exemples d’Ajuntaments: Córdoba i Sant Boi de Llobregat que destinen l’1,2% del pressupost a Cooperació Internacional (molt lluny del que es fa a l’Ajuntament d’Alcoi) i els dos tenien en comú que destinaven els mateixos recursos a ajudes directes i a promoció de la solidaritat. “És necessari, ara que l’Ajuntament d’Alcoi comença a tindre estabilitat pressupostària, que per al 2014 es plantege un model així i que tornem a aproximar-se al 0,7% perquè es destine a Cooperació Internacional i invertir també en conscienciació i en promoció de la solidaritat que pot ser tan important com les ajudes directes.”

A la jornada es va compartir una primera anàlisi de la situació de retalls en matèria de Cooperació Internacional a la que s’havia arribat enmig de la crisi econòmica. Només els ajuntaments han mantingut els percentatges en ajudes als països més pobres; “resulta vergonyós que tant l’Estat, com la Generalitat retallen primer en les ajudes socials, en este cas en les ajudes als països que més ho necessiten i que, en molts casos, no tenen ni els recursos bàsics”.

David Abad. Regidor de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi.