Anna-Raquel Serrano: “Pensem que ja era hora que normalitzàrem el nom de la nostra ciutat des del punt de vista ortogràfic, com han fet la majoria dels municipis de zona valencianoparlant”.

La regidora de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi, Anna-Raquel Serrano, ha explicat que proposaran una moció en el pròxim Ple perquè s’aprove adoptar com a denominació única la valenciana, com han fet fins ara la majoria dels municipis històricament valencianoparlants.

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací  

La regidora explica que la mateixa Acadèmia Valencia de la Llengua ja fa anys va fer les seues recomanacions als municipis en aquest línia perquè normalitzaren la grafia valenciana. I s’hi van sumar Xàtiva, Ontinyent, Alzira i molts altres fins a completar més d’un centenar. “A nosaltres ja ens tocava fer el mateix, i per això ho hem proposat, ja que no té massa sentit mantenir les dues denominacions, pràcticament idèntiques, diferent al cas de Vitoria-Gasteiz, per exemple”.

Hem de tenir present que els arguments per a mantenir el nom castellà en el sentit que sempre s’ha escrit Alcoy no tenen massa sentit, ja que si alguna cosa ha canviat en la història és precisament la normativa ortogràfica. Bocairent i Cocentaina, per citar dos casos propers, s’escrigueren durant molt de temps Bocayrent i Cocentayna respectivament; Alcoi mateix en el segle XVIII s’escrigué en moltes publicacions amb la i llatina —Alcoi—, el Quijote s’escrigué en un principi Quixote, etc.

Segons Serrano, “un poble tan inequívocament valencià, per història i per cultura, com és Alcoi —tota la documentació municipal, des del segle XIII fins al segle XVIII, està redactada en valencià—, no hauria de mantenir l’ambigüitat  de la doble denominació que lògicament es trasllada al seu ús oficial i a  la retolació de carreteres, i que dóna la sensació d’inseguretat i escàs compromís del municipi quant als seus orígens històrics”.

Anna Serrano, regidora del BLOC-Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi.