Anna Serrano: “La normalització lingüística és un altre dels temes en què el PSOE i EU tampoc no es posen d’acord, ja que el govern municipal no ha estat capaç de consensuar una solució. En l’últim  Ple, EU va donar suport a la moció presentada per Compromís, mentre que el PSOE hi va votar en contra, juntament amb el PP. Una altra demostració del pacte entre el PP i el PSOE”.

La regidora de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi ha recordat que en el passat Ple van presentar una moció en què proposaven que el topònim Alcoi tinguera una denominació única, la valenciana, tenint en compte les recomanacions de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i que així ho han fet fins ara la majoria dels municipis històricament valencianoparlants.

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací. 

Anna Serrano exposa que aquest no és ni més ni menys que un problema de normativització, ja que al llarg dels anys hi ha hagut canvis, tant en la forma d’escriure la toponímia com en l’ortografia —en castellà i en valencià.

La regidora entén que s’ha perdut una bona ocasió, ara que fa exactament 25 anys que es va aprovar la denominació bilingüe de la ciutat. “Recordem que aquells van ser moments de polèmiques, i que potser per prudència no es va optar per la denominació única, tot i que la situació política de l’Ajuntament ho permetia perquè el PSOE estava governant en majoria absoluta. Amb tot, va ser un primer pas cap a la normalització de la toponímia valenciana”.

Segons SerranoLa història continua i cal donar passos endavant. Ara ja tocava deixar-nos d’ambigüitats i de titubejos, i apostar decididament per la denominació oficial valenciana, i més quan tenim un Ajuntament que es diu progressista, que se li suposa sensibilitzat per la cultura autòctona —després d’haver homenatjat distintes personalitats que representen la nostra cultura— i que treballa per la normalització lingüística”.

“Alcoi és una ciutat valenciana, per història, per llengua i per cultura. Per a Compromís la identitat és important, i estem d’acord que hi ha problemes i prioritats a la nostra ciutat. Però també pensem que aquest no és un tema que desmereix als altres, i que allò que alguns han dit que ara no tocava no és un argument, simplement és una excusa que utilitzen perquè no estan d’acord, no volen que es faça, però no gosen a dir-ho obertament —conclou la regidora.

 

Anna Serrano, regidora de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi.