Compromís considera la creació d’una cooperativa de distribució d’energia elèctrica podria beneficiar tota la població d’Alcoi perquè això representaria rebaixar la factura de la llum de tota la ciutat. “De fet, entenem que aquesta és una iniciativa rellevant, i per això nosaltres vam proposar que fóra una de les preguntes que s’havien d’afegir al referèndum que volia convocar el govern sobre les dates de les festes de Moros i Cristians” —explica la regidora.

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací. 

 Anna Climent expressa que: “tenim altres models a l’estat de cooperatives elèctriques que distribueixen l’energia als seus associats a uns preus molt més raonables que els actuals que fixa l’oligopoli UNESA (Endesa, Iberdrola, gas Natural-Fenosa, E.ON i EDP) i hem d’aprofitar l’èxit d’aquestes experiències i fer-ho nosaltres”. L’actual normativa que penalitza l’autoconsum energètic, tema que va ser motiu de rebuig en el Ple de setembre, posa un fre a la creació d’una cooperativa de producció d’energia elèctrica, però no a la de distribució. Segons Climent: “açò seria un primer pas i més endavant podríem, segons com s’articule la llei, intentar produir energia neta, renovable, sense que genere impactes negatius en el paisatge i que represente un estalvi per a la població”.

La regidora Anna Climent reforça la idea que en altres pobles, només pel fet d’adherir-se a cooperatives que ja estan funcionant, han aconseguit rebaixar un 20 % la factura de la llum i declara: Les empreses de la zona millorarien notablement la seua competitivitat si se’ls poguera oferir la llum un 15% més barata; i d’altres empreses potser decidirien implantar-se ací perquè tindre la llum més barata representa un valor afegit molt important per a decidir una ubicació o una altra”. Per tant, si en lloc d’adherir-te a una cooperativa ja feta en crees una de nova, els preus poden ser molt interessants. Cal recordar que açò no és una cosa nova per a Alcoi perquè a principis del segle passat va tindre una generadora d’electricitat, “la Electricista Alcoyana” que finalment va ser absorbida per Hidroelèctrica en els anys seixanta.

Compromís presentarà en el pròxim Ple de dilluns 31 de març una moció encaminada a aconseguir que Alcoi puga tindre una cooperativa elèctrica de la qual se’n beneficie tota la població, tant empreses com la ciutadania en general.

 

Anna Climent, regidora de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi