Màrius Ivorra Torregrosa, Regidor i Portaveu a l’Ajuntament d’Alcoi del Grup Polític Municipal Compromís Alcoi, ha proposat a la passada JUNTA DE PORTAVEUS que s’inicien els tràmits necessaris per a la tornada de les restes d’aquells alcoians víctimes del règim dictatorial de Franco, soterrats al complex funerari del “Valle de los caidos”.

Amb motiu de l’exhumació del dictador colpista el passat 24 d’octubre, es compleix un deute amb la democràcia, fa molts anys que les restes del dictador Franco no haurien de ser allí.

Entenem des de Compromís que, no és el final d’una etapa sinó que ha de ser l’inici d’una en la qual es faça justícia a una part de les víctimes que encara estan a cunetes o a fosses comunes, però també per als més de 40.000 combatents que les seues restes estan al complex funerari del “Valle de los caídos”.

L’orige dels enterrats allí és incert, malgrat que existeixen arxius amb aproximadament la meitat dels difunts, es desconeix la identitat dels altres. Aquests van ser recollits, temps després, de diversos camps de batalla com el de Brunete, Grado, Gandesa, Terol i de la Batalla de l’Ebre entre molts d’altres.

És conegut que molts alcoians varen participar i morir a aquestes batalles i per això proposem que: l’arxiu municipal inicie les tasques corresponents per contactar amb altres institucions i organismes, i realitzar un estudi detallat sobre els cossos i identitats de possibles alcoians soterrats al “Valle de los Caídos” amb la finalitat que l’Ajuntament d’Alcoi puga contactar amb els familiars descendents dels alcoians allí soterrats i presente una moció institucional per reclamar oficialment el retorn a la nostra ciutat de les restes allí depositades, si així ho desitgen les famílies.